Home

Achtergrond

EU-ministers: besteding emissiegeld niet vastleggen

EU-landen moeten niet verplicht worden om een deel van de verwachte miljarden euro's van de veiling van CO2-emissierechten te besteden aan klimaatdoelen.

Ministers van Financiën van de EU-landen hebben dat vandaag gesteld. De Europese Commissie had eerder geadviseerd om 20 procent van de vele miljarden daarvoor te oormerken. "Een onzinnig voorstel'', zei minister Wouter Bos na het EU-beraad hierover in Brussel.

"De hoeveelheid geld voor klimaatdoelen is niet gerelateerd aan de opbrengst van de emissierechten'', zei Bos. "En het kan helemaal niet zo zijn dat de EU bepaalt hoe wij ons overheidsgeld uitgeven.''

De Europese Commissie had in januari voorgesteld om de CO2-emissierechten grotendeels te veilen. Nu krijgen bedrijven ze gratis toegewezen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.