Home

Achtergrond 234 x bekeken

EU en Oekraine praten over landbouwhandel

De Europese Unie en Oekraïne onderhandelen over een nieuw handelsverdrag, dat de invoerheffingen op agrarische producten sterk zou verlagen.

De verwachting is dat de onderhandelingen moeizaam zullen zijn en jaren zullen duren. Vooral de liberalisering van de Oekrainse graansector is waarschijnlijk een lastig onderwerp. Het Oost-Europese land zou handelsbelemmeringen op dit terrein op moeten heffen en aan de EU-normen moeten voldoen.

EU-handelscommissaris Peter Mandelson heeft aangegeven op dat gebied coulant te willen zijn. Hij denkt aan overgangsperiodes voor het afschaffen van dit soort handelspolitieke regels, om de gevolgen van een akkoord op landbouwgebied voor Oekraine te verzachten.

De EU is voor Oekraine de grootste handelspartner. Het land is recent toegetreden tot wereldhandelsorganisatie WTO.

Of registreer je om te kunnen reageren.