Home

Achtergrond 182 x bekeken

EU en Oekraïne in overleg over landbouwakkoord

De Europese Unie en Oekraïne treden in overleg over een vrijhandelsakkoord. Volgens Oekraïense bronnen kan het overleg jaren duren, aldus persbureau Agra-net.

Liberalisering van de graanmarkt is een belangrijk punt. Op 5 februari trad het Oost-Europese land toe tot de WTO. Dit was de belangrijkste voorwaarde voor de EU alvorens ze bereid was te spreken over een handelsakkoord. Nu de tijd daar is schat vice-premier Hryhory Nemyva de onderhandelingsperiode in op 5 jaar.

Volgens Eurocommissaris voor landbouw Peter Mandelson is het mogelijk de condities voor een vrijhandelsakkoord te verzachten. Net als in WTO-onderhandelingen zou de Europese Commissie bereid zijn bepaalde overgangsperiodes in te bouwen, die de Oekraiense sector meer tijd geven competitief te worden.

De EU is de belangrijkste handelspartner van Oekraïne. Het land zou graag zien dat EU-lidmaatschap in de onderhandelingen wordt meegenomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.