Home

Achtergrond 2 reacties

EP: minder geld naar plattelandsontwikkeling

Er moet de komende jaren veel minder Europees geld, dat nu nog bestemd is voor inkomenssteun aan boeren, gaan naar plattelandsontwikkeling.

Dat heeft de landbouwcommissie van het Europees Parlement uitgesproken, door een rapport van de Duitse parlementariër Lutz Goepel aan te nemen.

Goepel stelde een zogenoemde ’progressieve modulatie’ voor, wat inhoudt dat bij kleine boeren minder geld wordt afgeroomd voor plattelandsontwikkeling dan bij grote boeren. Voor de laatsten zou de steun met 4 procent worden verminderd in 2009-2013.
Dat is nog altijd beduidend minder dan in de voorstellen van de Europese Commissie. De Commissie gaat uit van in totaal 8 procent modulatie voor álle boeren, te verdelen over de jaren 2010-2013. Daarnaast wil de Commissie de grootontvangers van inkomenssteun flink korten.

Volgens de landbouwcommissie is de huidige steun niet alleen een aanvulling op het inkomen, maar verrichten boeren voor het geld ook publieke diensten, zoals landschaps- en waterbeheer.

De commissie nam een voorstel van Esther de Lange (CDA) over om de gelden die verplicht worden afgeroomd voor de betreffende lidstaten te behouden. Ook een voorstel van Jan Mulder (VVD), om plattelandsgeld meer voor boeren te bestemmen, kreeg steun.
Met de huidige stellingname haalt de landbouwcommissie een fikse streep door de plannen van landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel, die bij de aanpassing van het landbouwbeleid zwaar inzet op plattelandsontwikkeling.

Het gehele Parlement spreekt zich in de tweede week van maart uit over de voorstellen. Het laatste woord is uiteindelijk (eind dit jaar) aan de landbouwministers.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  dit geld werd toch maar gebruikt voor de aankoop van landbouwgrond om er natuur op te maken

 • no-profile-image

  Red-weider

  Geef ons boeren een eerlijke kostprijsdekkende vergoeding voor onze produkten.
  Wij vertellen aan de burger dat we een platteland in stand houden en voegen daar details aan toe zoals groene en blauwe diensten en Brussel kan de subsidie sparen.
  Maar dan wordt het voedsel te duur en nu kunnen ze touw trekken over subsidies zodat ze Brusselse politici in het nieuws komen en het eten niet te duur wordt zodat bepaalde bevolkongsgroepen toch wat op hun bord hebben.
  En is dat nie lekker dan gooien ze het restant nog weg.

Of registreer je om te kunnen reageren.