Home

Achtergrond

Drie tomatenbedrijven met symptomen clavibacter

De Plantenziektenkundige Dienst (PD) kan nog niet met zekerheid zeggen of het daadwerkelijk om een clavibacterbesmetting gaat bij de drie tomatenbedrijven waar er symptomen zijn gevonden van de ziekte.

Er zijn monsters van deze bedrijven in onderzoek. De eerste uitslagen daarvan worden volgende week verwacht.

Volgens Jeroen Kavelaars, sectormanager tuinbouw bij de PD in Wageningen, zijn er op deze drie bedrijven enkele planten gevonden die symptomen vertonen van clavibacter. Op deze bedrijven zijn de planten met symptomen verwijderd. Monster hiervan worden nu onderzocht. Deze drie bedrijven maken deel uit van de controle die de PD had opgezet van totaal zeven bedrijven die mogelijk besmet materiaal hebben ontvangen van hun plantenkweker.

Bij vier van deze zeven gecontroleerde bedrijven heeft de PD geen planten met symptomen gezien. "Toch blijven we die bedrijven ook volgen, omdat de symptomen zich later kunnen manifesteren", aldus Kavelaars. Daarnaast zijn volgens de PD'er bij drie tomatenbedrijven de planten niet geleverd of niet geplant. De PD heeft overigens geen aanwijzigingen dat er op andere bedrijven meer besmettingen zouden zijn. "Alle gevallen zijn tot nu toe terug te brengen naar één situatie."

Het lijkt er op dat het om een besmette partij zaad gaat, maar ook dit zaad wordt nog onderzocht door de PD. De uitslag daarvan wordt over een week of twee verwacht.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.