Home

Achtergrond 189 x bekeken

Dreigend tekort aan jonge leghennen na Pasen

Na Pasen dreigt een tekort aan jonge leghennen.

Veel pluimveehouders houden hun oudere hennen tot Pasen in productie om te kunnen profiteren van de relatief hoge prijzen.

Het hogere aandeel oudere leghennen laat zich zien in het grotere aanbod eieren in de zwaardere gewichtsklassen. Ook het aanbod uitgelegde kippen is lager.

Uit cijfers van de Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE) blijkt een dip in het opzetten van jonge leghennen in oktober 2007. Pluimveehouders zetten 1,8 miljoen hennen op, tegenover 2,8 miljoen in augustus, 2,2 miljoen in september en 2,7 miljoen in november.

"Leghennenhouders laten de dieren langer zitten", legt secretaris Alex Spieker van de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders (NOP) uit. "Door de jaren heen zijn er wat liquiditeitsproblemen geweest. Zij willen nu wat inhalen. Na Pasen daalt de prijs altijd. Pasen is een goed moment om nieuwe hennen op te zetten."

"Ik heb het nog niet zo scherp gehoord", reageert Spieker op het tekort. "Het klink logisch. In het patroon van opzetten van jonge hennen is een verschuiving opgetreden."

Of registreer je om te kunnen reageren.