Home

Achtergrond 165 x bekeken

Donner vreest afname Oost-Europees personeel

Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) maakt zich zorgen over een afvlakkende instroom van Pools, Bulgaars en Roemeens personeel.

Volgens Donner blijven Polen steeds meer in eigen land en zijn de andere Oost-Europeanen ook steeds moeilijker te krijgen. Hij erkent dat er problemen zijn met onder meer de huisvesting, maar "we zouden een veel groter probleem hebben met de arbeidsmarkt als de Polen er niet waren.''

De CDA-bewindsman waarschuwde vandaag bij een bijeenkomst in het Noord-Hollandse Zwaagdijk met ongeveer 150 ondernemers en gemeentebestuurders dat we de boot niet moeten missen. "Dat betekent dat als we niet zorgen voor behoorlijke opvang en huisvesting in Nederland, de bedrijven naar Polen moeten om daar het werk te laten doen. We hebben als overheden, werkgevers en werknemers een gemeenschappelijk belang voor de Nederlandse economie om het niet zover te laten komen.''

Donner stelde dat het aantal werknemers uit Polen en andere Oost-Europese landen die sinds 2004 lid zijn van de Europese Unie, niet is gegroeid sinds zij vanaf mei 2007 vrij kunnen werken in Nederland. Sinds het opstellen van de grenzen werken hier tussen de 100.000 en 150.000 van deze arbeidsmigranten, van wie het overgrote deel Polen.

Inwoners van Bulgarije en Roemenië die sinds 2007 EU-lid zijn, hebben nog wel een werkvergunning nodig om in Nederland te kunnen werken. Het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) heeft vorig jaar 3654 vergunningen verstrekt voor personeel uit deze landen, tegen 3005 in 2006. Het aantal werkvergunningen voor Bulgaren en Roemenen nam vooral in de eerste helft van vorig jaar toe, daarna vlakte de groei af. Het overgrote deel van deze arbeidsmigranten werkt in de land- en tuinbouw.

Donner heeft nog geen besluit genomen over het openstellen van de grenzen voor Bulgaren en Roemenen. Hij wil eerst een evaluatie van de arbeidsmigratie zien, die naar verwachting voor de zomer klaar is. Wel wees hij de Noord-Hollandse ondernemers erop dat het kabinet bereid is om "serieus te kijken'' naar hun wens om buitenlands personeel langer op hun eigen terrein te huisvesten.

Nu mag de tijdelijke huisvesting op het bedrijf maximaal twee jaar duren. Dat willen ondernemers verruimd hebben naar vijf jaar. Anders zou het niet rendabel zijn om te investeren in de opvang. Ook werd weer op oude asielzoekerscentra gewezen om buitenlands personeel te huisvesten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.