Home

Achtergrond 158 x bekeken

Donner pleit voor deeltijdpensioen vanaf 65

Werknemers moeten makkelijker vanaf hun 65e verjaardag kunnen kiezen voor deeltijdpensioen.

Nu is het volgens minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) nog te veel "alles of niets'' als je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Volgens hem moeten pensioenfondsen en cao's meer mogelijkheden bieden om in deeltijd door te werken en deels pensioen uitgekeerd te krijgen.

Dat concludeerde de CDA-bewindsman uit gesprekken met 65-plussers die nog aan het werk zijn en uitzendbureaus voor ouderen, zo bevestigde zijn woordvoerster vandaag een bericht hierover in het Financieele Dagblad. Donner werkt nog aan een notitie over langer doorwerken, die hij nog voor de zomer naar de Tweede Kamer wil sturen.

Om de gevolgen van de vergrijzing op te vangen en de AOW betaalbaar te houden, moeten volgens het kabinet mensen meer aan de slag. Maar Donner heeft al diverse keren duidelijk gemaakt dat hij niet wil tornen aan de AOW-leeftijd. Volgens hem is het zaak er eerst voor te zorgen dat mensen tot hun 65e doorwerken. Nu stoppen Nederlanders gemiddeld met ongeveer 61 jaar met werken.

Met deeltijdpensioen na de AOW-leeftijd wil Donner volgens zijn woordvoerster ook niet het systeem van het staatspensioen aanpassen. Als mensen 65 worden, krijgen ze hun AOW. Als ze daarbij drie dagen per week blijven werken, moeten ze daarvoor salaris uitbetaald krijgen en voor de overige twee dagen alvast wat van hun opgebouwde aanvullende pensioen kunnen krijgen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.