Home

Achtergrond 219 x bekeken

Dollar bereikt nieuw dieptepunt

De dollar heeft gisteren een nieuw dieptepunt bereikt ten opzichte van de euro, waardoor de euro zijn hoogste stand ooit bereikte.

Beleggers telden op de valutamarkt tot 1,4985 dollar neer voor de munt, terwijl bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag 1,4880 dollar werd betaald.

De dollar daalde ten opzichte van de euro, nadat onder meer bekend werd dat het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten het laagste niveau in vijf jaar had bereikt, terwijl de inflatie bij producenten een vlucht nam. Dit werkt zogenoemde 'stagflatie' in de hand, een situatie waarin de economische groei hapert bij een hoge inflatie.

Ook uitspraken van vicevoorzitter Donald Kohn van de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, droegen bij aan de daling van de dollarkoers. Hij sloot in zijn toespraak aan de Universiteit van North Carolina verdere renteverlagingen niet uit. ,,Zoals voorzitter Bernanke vaak met nadruk gezegd heeft: we doen wat nodig is'', aldus Kohn.

De euro begon dinsdagochtend al wat te stijgen toen macrocijfers over de Duitse economie bekend werden gemaakt. Uit cijfers van het onderzoeksinstituut Ifo bleek dat het vertrouwen van Duitse ondernemers in de economie in februari is gestegen. Dat kwam als een verrassing voor analisten die op een daling hadden gerekend.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.