Home

Achtergrond 188 x bekeken

'Doelmatigheid Deense big valt weg bij slacht'

Deense biggen zijn in de stalfase van de vleesvarkenproductie economischer maar per saldo vallen de financiële voordelen weg.

Dat zegt de Landbouwkamer Nedersaksen op basis van praktijkonderzoek waarbij de productieresultaten op bedrijven met uit Denemarken geïmporteerde biggen zijn vergeleken met die van bedrijven die hebben gewerkt met biggen uit de Nedersaksische zeugenhouderij.

Deense biggen hebben volgens dit onderzoek ook een duidelijk betere voerconversie en groeien dus sneller, maar aan het eind van de rit is de opbrengst per vleesvarken lager. In het onderzoek was het opbrengstverschil in het voordeel van de Duitse vleesvarkens 2,19 euro per dier.

Oorzaak is dat de Deense vleesvarkens het er bij de classificering in de slachterijen relatief slecht vanaf brengen, wat bij slecht gesorteerde dieren kan oplopen tot een nadeel van 10 cent per kilo geslacht gewicht, zo legt Albert Hortmann-Scholten van de Landbouwkamer uit in een bijdrage die is gepubliceerd door varkenshoudersorganisatie ISN.

De praktijkvergelijking is uitgevoerd in het bedrijfsjaar 2006/07 door de bedrijfsadviesringen in de regio Weser-Ems. De laatste jaren worden steeds meer Deense biggen geïmporteerd door Duitsland.

Of registreer je om te kunnen reageren.