Home

Achtergrond

Doden bij aardbeving Indonesië

Door een aardbeving in Indonesië zijn vandaag zeker drie mensen omgekomen en ruim vijfentwintig personen gewond geraakt.

De aardbeving in de westelijke provincie Atjeh (Sumatra) had een kracht van 7,5 op de schaal van richter. Dat hebben functionarissen laten weten, aldus de BBC.

De beving heeft veel gebouwen beschadigd. Het epicentrum lag ruim 300 kilometer voor de kust van Sumatra, dicht bij het epicentrum van de beving in 2004 die de tsunami veroorzaakte waarbij 200.000 mensen omkwamen. Bij de aardbeving van vandaag werden in eerste instantie tsunami-waarschuwingen uitgevaardigd, maar deze werden later ingetrokken.

Indonesië ligt op de zogenoemde Ring van Vuur, waar continentale platen rond de Grote Oceaan op elkaar botsen. Hierdoor wordt het land geregeld getroffen door aardbevingen en vulkaanuitbarstingen. Indonesië telt het hoogste aantal vulkanen ter wereld; meer dan vierhonderd, waarvan er 129 actief zijn.

Volgens ooggetuigen duurde de aardbeving ongeveer een minuut en had plaats rond drie uur 's middags lokale tijd (09.00 uur onze tijd). Bewoners in de provinciale hoofdstad Banda Atjeh konden de beving duidelijk voelen en verlieten hun huizen toen gebouwen begonnen te schudden.

"Meer dan een minuut lang schudde alles hevig en ik ben met anderen gaan rennen. Ik hoorde mensen in paniek schreeuwen'', aldus een ooggetuige. Volgens een functionaris van het ministerie van Gezondheidszaken zijn mensen naar de bergen gevlucht uit angst voor een tsunami.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.