Home

Achtergrond 4 reacties

'Diervoeding gegarandeerd vrij van Jakobskruiskruid'

Leveranciers van diervoeding moeten veehouders voortaan garanderen dat het hooi en kuilvoer dat zij verkopen vrij is van het potentieel gevaarlijke Jakobskruiskruid.

Dat zei bestuurslid Cees Coppens van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) vandaagg op een symposium over de giftige plant in Den Bosch.

Als het kruid ondanks de verklaring toch in het voer blijkt te zitten, moet de leverancier een schadevergoeding aan de boer betalen. ZLTO wil dat de provincie dit in een verordening vastlegt.

Jakobskruiskruid is een inheemse plant die de afgelopen jaren flink in aantal is toegenomen. Dat zorgt voor onrust onder veehouders, want dieren die veel van de plant eten kunnen een leveraandoening krijgen en in het uiterste geval sterven.

Hoeveel dieren precies door toedoen van Jakobskruid dood gaan en bij welke hoeveelheid is niet duidelijk. Schattingen lopen uiteen van enkele tot enkele honderden.

Volgens paardenhoudster Esther Hegt zou het probleem weleens reuze mee kunnen vallen. Met hulp van een tiental wetenschappers maakte ze de website www.jakobskruid.com. Alarmerende berichten in de media zijn vaak slecht onderbouwd en dragen zo bij aan de angst voor het kruid onder paardenbezitters, stellen Hegt en de Amerikaanse bioloog Pieter Pelser van de universiteit van Miami in een artikel.

De Vereniging Natuurmonumenten heeft op haar grondgebied nog nooit te maken gekregen met dierensterfte door toedoen van Jakobskruid, aldus woordvoerder Robert Ketelaar.

Gedeputeerde Onno Hoes (Ecologie) zei op de bijeenkomst eerst te willen luisteren naar alle partijen die met het kruid te maken krijgen voordat de provincie een besluit neemt. Hij voegde eraan toe dat de aanpak van het Jakobskruid "geen primaire provinciale verantwoordelijkheid'' is.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Gompy

  inderdaad Ellen geheel met je eens.
  Maar juist die onwetendheid bleek ook deze dag.
  Een vijfde gedeelte van de aanwezige wist het verkeerde plaatje aan te wijzen.
  Dat vind ik op 250 personen die ook nog eens bewust (geintreseerd) naar een jkk symposium komen een slecht teken.
  Ik neem aan dat als je naar zoiets heen gaat toch op zijn minst weet hoe het plantje eruit ziet.
  Ik hoop dat die certificering dan ook doorgaat , is zeker noodzakelijk.

 • no-profile-image

  José

  Onze visie is "beter voorkomen dan genezen"
  Zogauw wij een plantje in de wei zien, dan steken wij ze uit, maar in de bermen stikt het ervan.
  De gemeente doet er niks aan.
  Als wij alles uitgestoken hebben, komen er kort daarna we nieuwe vanuit de bermen.
  Als ge meente ze in de bermen bestrijdt voor ze gaan bloeien kunnen de planten worden uitgeroeid

 • no-profile-image

  Ellen

  Het doet me goed dat Gedeputeerde zich eerst goed oriënteerd voordat er wilde besluiten vallen die Jakobskruiskruid juist in de hand werken. Indien je het land en de dieren (paarden, koeien) goed verzorgd en verstand van zaken hebt hoeft er geen enkel dier te sterven aan Jakobskruiskruid; er zijn ook geen heftige acties nodig zoals hele (natuur)gebieden maaien. Wij kochten een paard dat na een maand stierf. Het bleek Jakobskruiskruid te zijn en de énige reden dat het fout ging was onwetendheid van de vorige eigenaar.

 • no-profile-image

  gj

  Natuurmonumenten , Ketelaar allemaal erg betrouwbaar. Zij hebben niet eens in de gaten of de dieren nu verhongeren door voedselgebrek of door Jacobskruiskruid. Het enige betoog dat zij houden is er op gericht te voorkomen dat zij hun rotzooi, de verwaarloosde tereinen moeten opschonen.

Of registreer je om te kunnen reageren.