Home

Achtergrond 309 x bekeken 3 reacties

Dierenartsen tegen massaal veevervoer in Europa

De Europese Federatie van Dierenartsen is bezorgd over de vele dieren die over lange afstand door de Europese Unie worden vervoerd.

Het massale vervoer met verre reizen vergroot de kans op verspreiding van dierziekten over Europa. "Miljoenen dieren gaan nu van de ene hoek van Europa naar de andere'', zei directeur Jan Vaarten dinsdag in Brussel. Zo gaat een groeiende hoeveelheid slachtvee van Oost-Europa naar Italië.

Vaarten suggereert het veevervoer altijd maximaal acht uur te laten duren. "Eigenlijk is het beter een dier zo dicht mogelijk bij zijn geboorteplaats te laten opgroeien en te slachten.'' Ministers van Landbouw van de EU-landen besloten recent het transport beter te controleren, nadat enkele misstanden aan het licht waren gekomen.

Dierenarts Vaarten, die in Nederland de varkenspest hielp bestrijden, ziet een verband tussen het dierentransport en de eerdere uitbraak van mond- en klauwzeer in Nederland. Ook bij de verspreiding van blauwtong speelt het vele vervoer volgens hem een rol.

De Tweede Kamer spreekt donderdag over de toekomst van de veehouderij in Nederland. Daarbij komt ook het transport aan de orde.
Europarlementslid Jan Mulder (VVD) vindt dat dierenvervoer over elke afstand moet kunnen. "Zolang het comfort maar goed is'', stelt hij als voorwaarde. "Twee uur in een slechte veewagen is erger dan twaalf uur in een business class vervoer. Het verspreiden van dierziektes hou je altijd. Dat kan ook als je ze onderweg na acht uur moet uitladen in een opvangplaats met andere dieren.''

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  apb

  dat dieren lang in een veewagen zitten is in mijn ogen de schuld van de consument zelf.
  ik hoor al jaren veel gemopper door de stadsmens die alles goed weten, het is zielig, het moet zo en zo.
  gelukkig is er het een en ander aan het veranderen , er wordt voor eerlijk vlees en groenten een betere prijs door de consument betaald 'dus er zijn mensen die er echt wat aan doen, eindelijk!!
  alle anderen moeten hun mond houden, als ze willen dat er minder dieren vervoerd worden over lange afstanden ,dan moeten ze rieel zijn en hogere prijzen voor het vlees betalen, dan kunnen de dieren hier om de hoek geslacht worden, maar het is een gegeven dat het uurloon in nederland een stuk hoger ligt dan in het buitenland.
  dus zolang er niet wat aan de prijzen wordt gedaan die de boeren en slachterijen ontvangen blijft die heen en weer gerijd doorgaan. steek de hand eens in eigen boezem en loop niet altijd op die boeren te mopperen.
  het feit dat er bij de veetransporten vaak iets mis is , is zeker niet goed te praten, veehouders let er zelf op hoe er met je vee omgegaan wordt, de ene veerijder is de andere niet.de grootste deel let echt wel op z'n vrachie"".
  we hebben nog een lange weg te gaan, letterlijk en figuurlijk.
  succes apb.

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  Ik zou zeggen, zolang er regionaal op Europees niveau of elders (veel) verschil in (slacht)loon bestaat blijft men bezig met dat (mensonterende) gesleep.

 • no-profile-image

  Animal

  Moeten we de mensen dan ook maar beperken in hun ongebreidelde reislust?

Of registreer je om te kunnen reageren.