Home

Achtergrond 1 reactie

Dertig maanden geëist in tasjesdiefzaak

Voor de rechtbank in Amsterdam heeft officier van justitie S. Hoogerheide vandaag dertig maanden gevangenisstraf geëist tegen de 46-jarige Germaine C..

De vrouw reed in januari 2005 een 19-jarige jongen dood, die kort daarvoor samen met een handlanger C.'s handtas uit haar auto had gegrist.

Volgens de officier heeft C. zich schuldig gemaakt aan doodslag door gevaarlijk rijgedrag. Daarbij was sprake van zogeheten voorwaardelijk opzet: C. wilde het slachtoffer niet doden, maar nam wel het onaanvaardbare risico dat dat door haar handelen zou gebeuren bewust voor lief.

Op de avond van 17 januari 2005 stal het slachtoffer met zijn kompaan het tasje van C. uit haar auto, terwijl zij in Amsterdam-Oost voor een stoplicht stond. Het tweetal vluchtte op een brommer. De vrouw zette daarop direct, achteruitrijdend, de achtervolging in.

In het vooronderzoek heeft C. verklaard dat zij de brommer wilde aantikken, memoreerde de officier. Een "disproportionele reactie'', vond de aanklaagster. Zij meende dat de vrouw haar grenzen heeft overschreden. De dieven kwamen ten val, een van hen raakte dodelijk bekneld tussen C.'s auto en een boom.

Hoogerheide hield in haar strafeis rekening met een aantal verzachtende omstandigheden: C. was zelf ook slachtoffer (van de diefstal) en door de enorme maatschappelijke belangstelling, die gepaard ging met grote media-aandacht, voor de zaak is haar leven ingrijpend veranderd. Ook met het feit dat het drie jaar heeft geduurd alvorens C. daadwerkelijk in de beklaagdenbank belandde, moet rekening worden gehouden, aldus de officier. De rechtbank doet op 6 maart uitspraak.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Rechter

    In de wet staat ook dat je je have en goed mag beschermen tegen aanranders.
    Dat deze bla bla klemgereden is, is zijn eigen risico.
    Deze mevrouw verdient een lintje.

Of registreer je om te kunnen reageren.