Home

Achtergrond 156 x bekeken

’Den Uyl verzweeg tweede smeergeldaffaire Bernhard’

Premier Joop den Uyl heeft een tweede smeergeldaffaire rond prins Bernhard verzwegen en zo een crisis rond het koningshuis voorkomen.

Dat stelt journaliste Anet Bleich woensdag op de website van de Volkskrant.

Volgens Bleich, die voor een biografie over Den Uyl de persoonlijke archieven van de bewindsman heeft kunnen raadplegen, heeft Den Uyl een bijlage van het rapport over de Lockheedaffaire in 1976 nooit openbaar gemaakt. Er waren sterke aanwijzingen dat Bernhard, zo zou blijken uit die geheime documenten, betrokken was bij een vergelijkbare kwestie rond de Amerikaanse vliegtuigbouwer Northrop. Met het geheim houden van de beschuldigingen voorkwam Den Uyl volgens de journaliste dat strafvervolging voor Bernhard onafwendbaar werd en koningin Juliana zou zijn afgetreden.

”In dat geval zou de crisis nog erger zijn geworden, omdat Beatrix had laten weten dat zij in die situatie haar moeder niet zou willen opvolgen. Dan zou waarschijnlijk het einde van de Oranjes in zicht zijn geweest”, zegt Bleich in een video op de website van de krant.
Overigens waren de beschuldigingen uit de geheime bijlage al bekend. Onder meer het NRC Handelsblad en Vrij Nederland publiceerden daar de afgelopen jaren al over. Zo beschreef NRC in 2000 al het verloop van de ministerraad over de rapportages. Bleich beschikte over een kopie van de geheime bijlage die haar door een collega van Vrij Nederland ter beschikking was gesteld, zo vertelde ze woensdagavond in Het Oog op Morgen.

Bleich promoveert donderdag aan de Universiteit van Amsterdam op haar biografie Joop den Uyl 1919-1987 dromer en doordouwer.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.