Home

Achtergrond 264 x bekeken

’Deltaplan nodig voor bacterieziekte in aardappelen’

De aardappelsector wil een gezamenlijk bestrijdingsplan opzetten tegen de bacterieziekte erwinia in pootaardappelen. De sector zoekt daarvoor financiële steun bij de overheid.

Dat zegt voorzitter Kees van Arendonk van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) in een interview morgen in het Agrarisch Dagblad. ”De erwinia-bacterie is het grootste probleem in de pootgoedteelt geworden. Het vergt een gezamenlijke aanpak. Daarom zijn de NAO, LTO, WUR en de keuringsdienst NAK bezig een deltaplan op te stellen voor bacterieziek. Ook de bollensector doet mee omdat bacterieziek ook in die sector een probleem is.”

Er loopt vanaf 2004 een project over de bestrijding van erwinia, zegt Van Arendonk. ”Dat project loopt deze zomer af. De sector wil een vervolg. Bacterieziek berokkent de pootgoedteler grote schade als zijn aardappelen worden afgekeurd of in klasse verlaagd. Bovendien is het slecht voor het imago van het Nederlandse pootgoed. Dat straalt af naar de hele aardappelsector. De schade door erwinia loopt in de tientallen miljoenen euro’s per jaar.”

Het erwiniaplan wordt in maart uitgewerkt, zegt Van Arendonk. ”Het idee is om WUR wetenschappelijk onderzoek te laten doen naar erwinia en in hetzelfde plan willen we tegerlijkertijd als aardappelbedrijfsleven alle praktische kennis over de bacterieproblematiek bundelen. We hopen dat de overheid het deltaplan gaat steunen. Want het is hard nodig dat we erwinia de baas worden, net zoals we bruinrot en ringrot ook gezamenlijk hebben aangepakt.”

Of registreer je om te kunnen reageren.