Home

Achtergrond 308 x bekeken

Deense varkenshouders verlaten Danish Crown

Dreigementen van leveranciers van Danish Crown om uit onvrede over de vleesprijs uit het concern te stappen zijn vandaag tot uiting gekomen.

De varkenshouders hebben een nieuwe zelfstandige afzetmaatschappij voor vleesvarkens opgericht. De initiatiefnemers mikken op termijn op een aandeel van 10 procent van het Deense aanbod, wat overeenkomt met rond de 2,5 miljoen dieren. Bij de afzet richt de maatschappij zich primair op de Duitse slachterijindustrie, die volgens de oprichters een duidelijk hogere afrekening presteert dan Danish Crown en zustercoöperatie Tican.

De oprichters leveren zelf bij elkaar op jaarbasis 150.000 vleesvarkens maar zijn van plan ook dieren van andere boeren te vermarkten. De belangstelling daarvoor is groot, meent woordvoerder Bernd Mortensen. "We hebben vijf à zes jaar moeten aanzien dat de Deense noteringen lager zijn dan de Duitse en ons geduld is nu ten einde."

Danish Crown stelt vast niets anders te kunnen doen dan af te wachten. Bestuursvoorzitter Niels Mikkelsen: "Het is niet de eerste keer dat leveranciers met wisselend succes alternatieven voor Danish Crown op poten proberen te zetten. In zo’n groot concern is het logisch dat sommigen andere wegen willen inslaan. In het ergste geval zijn we genoodzaakt één of meer slachterijen te schrappen." De bestuurstopman meent dat het concern er vorig jaar in is geslaagd de achterstand op de Duitse notering flink in te lopen.

Marc van der Lee van Vion ziet in de stap van de Deense varkenshouders een ontwikkeling waar ook in Nederland steeds vaker over wordt gesproken: bundeling van het aanbod. "Daar hoeft niets mis mee te zijn. Het kan leiden tot een efficiëntieverbetering in de keten." Volgens van der Lee is het aan de slachterijen om ervoor te zorgen dat ze een aantrekkelijke handelspartner zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.