Home

Achtergrond 4 reacties

'Deense landbouw staat economisch op drijfzand'

De Deense agrarische sector staat economisch bekeken op drijfzand waarbij het risico op een ultieme catastrofe groter is dan over het algemeen wordt aangenomen.

Die waarschuwing geeft het economische instituut in Kopenhagen (FØI). Volgens de analyse van het instituut dient deze ondergang zich aan als de ontkoppelde subsidie wegvalt, de grondstofprijzen zakken naar het 'oude' lage niveau en tegelijkertijd de rente met 2 tot 3 procent stijgt.

Afschaffing van de ontkoppelde subsidie zou betekenen dat de resultaten met gemiddeld 47.000 euro per bedrijf naar beneden worden bijgesteld terwijl tevens de prijzen van grond en gebouwen gaan dalen met 20 tot 25 procent.

Een met 2 tot 3 procent stijgende rente zorgt voor een daling van de grond- en gebouwenprijzen met 30 tot 40 procent; het bedrijfsresultaat zakt in dat geval met gemiddeld ruim 20.000 euro. Kelderende grondstofprijzen tenslotte drukken het bedrijfsresultaat met gemiddeld 37.000 euro en opnieuw zakt dan ook de onroerend-goedprijs weer mee, in casu met 37 procent.

Al deze cijfers moeten worden afgezet tegen een gemiddeld bedrijfsresultaat in 2007 van 47.000 euro. Alleen al afschaffing van de subsidie betekent daarom al hooguit een 0-resultaat, aldus het FØI dat de ondernemers dringend aanraadt om of de resultaten aanzienlijk te verbeteren of het bedrijf te beëindigen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ton

  Dit beeld geldt wereldwijd. Veel agrarisch ondernemers stellen niet het rendement van investeringen voorop, maar maximalisatie van bedrijfsomvang. Hierdoor zijn ze vaak concurrent van zichzelf en neigt vrijwel iedere investering naar een miniem rendement.
  Kijk naar grondprijzen, kijk naar quotumprijzen, etc.
  Overigens overleeft de sector het wel, voedsel blijft tenslotte altijd nodig en de grond e.d. verdwijnen niet als iemand over de kop gaat, dan is er altijd weer een koper die de productie overneemt. Alleen jammer dat het rendement op het eigen vermogen zo vaak zo bedroevend laag is terwijl men wel het grootste risico loopt.

 • no-profile-image

  gert

  alle landbouw zit vol met risico,s

 • no-profile-image

  piet

  Ben ik niet bang voor. Kunnen een paar slechte jaren zijn en daarna vallen er zoveel weg dat de prijzen weer boven de kostprijs komt. De mensen kunnen simpelweg niet zonder voedsel!

 • no-profile-image

  Berend

  In de hele EU kun je deze berekening doen en dan zullen de uitkomsten overeenkomen met Denemarken.
  Dit onderzoeksbureau moet zich eens Europees orienteren.

Of registreer je om te kunnen reageren.