Home

Achtergrond

D66 tegen motie op verbod circusdieren

D66 geeft geen steun aan een motie van de PvdA om het gebruik van wilde dieren in circussen te verbieden. Tweede Kamerlid Boris van der Ham kondigde dat gisteren aan.

Hij protesteert daarmee tegen de opstelling van de ChristenUnie. ”Zij maken zich wel druk om circussen en willen onderzoek van de minister niet afwachten. Maar zij geven wel de doorslag met hun tegenstem rond slechte huisvesting van miljoenen kippen. Dat is buiten proporties en potsierlijk.”

Landbouwminister Gerda Verburg heeft onderzoek gelast naar het welzijn van circusdieren dat eind dit jaar af moet zijn. Volgens Van der Ham wacht D66 dat af. Dat lijkt hem zorgvuldig. Hij heeft er ”geen zin in dat dit thema schaamlap wordt voor de ChristenUnie die een verbod op de verrijkte kooi zelfs in haar verkiezingsprogramma heeft staan”.

De Kamer praat vandaag met Verburg niet alleen verder over circusdieren, waarbij de PvdA een motie voorbereidt om wilde dieren als tijgers en leeuwen te weren uit circussen. Ook de huisvesting van pluimvee komt opnieuw aan de orde.

De verrijkte kooi moet de gewone legbatterij, die vanaf 2012 verboden is in de Europese Unie, vervangen. De Kamer verwierp vorig jaar in een motie van de Partij van de Dieren dit alternatief, maar volgens de minister zou uitvoeren van dit voorstel een enorme slag zijn voor de sector. Voor de door haar gesteunde groepshuisvesting naar Duits voorbeeld vormde zich vorige week een meerderheid met CDA en ChristenUnie. De oppositie maar ook regeringspartij PvdA spreekt van het oprekken van de verrijkte kooi.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.