Home

Achtergrond 208 x bekeken

Cramer wijst controle op CO2-compensatie af

Milieuminister Jacqueline Cramer vindt dat bedrijven die bijvoorbeeld vliegreizen 'klimaatneutraal' maken, consumenten beter daarover moeten informeren.

Ze wil daarover met ze praten, maar weigert de sector onder overheidstoezicht te stellen. Dat bleek vandaag in het vragenuurtje in de Tweede Kamer. D66'er Boris van de Ham drong bij Cramer erop aan om beter toezicht te regelen.

Bedrijven zoals Trees for Travel en de KlimaatNeutraal Groep zouden het geld dat ze ontvangen van reizigers en bedrijven om de uitstoot van CO2 te compenseren, niet goed besteden. Zelf zeggen ze dat nog geen 1 procent van hun projecten niet in orde is.

Zo bleek een klimaatbos in Limburg op de site van Trees for Travel, geplant om extra CO vast te leggen, dat niet te zijn. Volgens de organisatie zelf was het gebruikt om te laten zien hoe zo'n bos eruit zou kunnen zien.

Volgens de bewindsvrouw functioneert het systeem goed. Ze vindt dat bedrijven zelf hun zaakjes moeten regelen, met een gedragscode en certificering van een onafhankelijke controle op projecten.

Ook moeten klanten goed geïnformeerd worden. "Daar valt nog een flinke slag te maken'', zei Cramer. Diverse andere fracties uitten hun zorgen dat reizigers, die volgens de VVD ,,denken iets goeds te doen'', hun vertrouwen in het systeem verliezen en afhaken. De PvdA-minister zegde toe met de zeven of acht betrokken bedrijven om de tafel te gaan zitten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.