Home

Achtergrond 18 reacties

Cosun waarschuwt voor lagere prijs door te weinig bieten

Cosun vreest dat akkerbouwers dit jaar te weinig bieten telen. Dit gaat ten koste van de bietenprijs omdat de coöperatie een heffing moet betalen aan Brussel over het quotum, ongeacht of de suiker werkelijk is geproduceerd.

Cosun betaalt Brussel een herstructureringsheffing van € 113,30 per ton suikerquotum. Cosun heeft nog een quotum van 806.000 ton. Alle akkerbouwers zijn vorig jaar 13,5 procent gekort op hun toewijzing. Individuele bietentelers hebben 9 procent quotum ingeleverd bij Cosun via de opkoopregeling. Daarom zijn alle overgebleven telers dit seizoen slechts 5 procent gekort op hun basisreferentie. Omdat de korting op de toewijzing vorig jaar 13,5 procent bedroeg, kunnen de telers dit jaar 8,5 procent meer bieten telen.

Cosun hoopt dat telers dit gaan doen. Volgens Jan Willem van Roessel, secretaris van de raad van beheer van Cosun, hebben de telers een areaal opgegeven van 70.000 hectare. ”Met een opbrengst van 11 ton suiker per hectare, kunnen we net ons quotum vol maken. Maar er is slechts voor 67.000 hectare aan bietenzaad besteld. Cosun heeft bovendien 50.000 ton suiker van vorig seizoen doorgeschoven naar dit seizoen.”

Cosun roept telers daarom op hun toewijzing vol te produceren. Van Roessel: ”Over iedere ton bieten betalen we 18 euro herstructureringsheffing. Als er te weinig bieten komen zijn we wel de heffing kwijt, maar hebben geen inkomsten uit de suikerverkoop. Dat gaat ongetwijfeld ten koste van de bietenprijs.”

Cosun gaat telers hier nog op wijzen, zegt Van Roessel. ”Cosun werkt aan een andere doorschuifregeling om het doorschuiven van quotum naar het volgende jaar aantrekkelijker te maken. We hopen dat alle telers hun toewijzing volmaken.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Nog minder telen!!! Dat is goed voor de prijsvorming. Dit zijn praatjes van iemand die dat goed uitkomt.

 • no-profile-image

  Jan met pet

  Komt het bestuur soms uit Rusland ?

 • no-profile-image

  Aike

  Wanneer doen we nou eens goed?
  Te veel suiker ,dan heb je surplus prijs.
  Te weinig,word de bieten prijs lager?
  Of te wel ...gewoon stoppen met die bietenteelt,want je doet het toch nooit goed.

 • no-profile-image

  Arend

  Met een 140 dagen campanje is die fabriek nog neit(niet) rendabel te maken?

 • no-profile-image

  boerke

  Dus eerst laten ze ons ons quotum inleveren, en nu beginnen ze te waarschuwen dat er wel eens te weinig bietren kunnen zijn.. Ik hoop dat de markt een eens een jaartje suikergebrek lijd, kijken doe het er dan voor staat

 • no-profile-image

  a nonymus

  hebben die quotuminleveraars dan toch gelijk gehad? nog ruimte voor spijtoptanten? als de inleverregeling nu opengaat, dan denk ik dat er niet meer collectief gekort moet worden. gewoon zaaien met inachtneming van doorschuif en hopen op minne oogst. zo en nu de zyverenleddriyduelendanz oftewel de cijferenletterritueledans, mooi woord voor scrabble of galgje

 • no-profile-image

  economische boer

  Granen zijn wel duur, mischien hellemaal geen bieten?

 • no-profile-image

  sjef

  dat wij het soms niet begrijpen oke,het is wel jammer dat zij het ook niet meer weten wat ze zeggen

 • no-profile-image

  Örjan

  Ik denk dat we binnenkort een dwangbevel in de bus krijgen met zaaiverplichting. Ik zaai ze 'gewoon' op 13,5 ton, moet lukken, en anders maar niet.

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  De lijst van gedupeerden van dit suiker (wan)beleid wordt steeds groter: werknemers, ex-csm telers, cosuntelers, het wordt tijd dat degenen die dit beleid bedenken en uitvoeren ook eens meedelen in de wrange vruchten. Hun salaris is echter niet onderhevig aan deze grillen. Wellicht zou er dan sneller iets veranderen !

 • no-profile-image

  pietpiraat

  elke keer weer te veel, nee dat is goed van Roessel! Een keer te kort, en allemaal 2 kwartjes te kort op een ton bieten minder doe mij dat maar. De jaren er op pakken we dat weer terug, net als in de tarweteelt. Tekorten, daar worden we rijk van. Kan van Roessel een week eerder op vakantie.

 • no-profile-image

  R.M.C.M. Bogers

  Ik heb lang getwijfeld om het bietenquotum al dan niet in te leveren, ondanks het feit dat ik onder de rook van de fabriek boer en de opbrengst meer dan gemiddeld goed is. Uiteindelijk heb ik de teelt het voordeel van de twijfel gegund: misschien wordt het in de toekomst beter. Prompt staat er in de krant dat Cosun vreest voor te weinig bieten in 2008 en dat er waarschijnlijk in 2010 nog een verplichte korting aan zit te komen waar geen vergoeding tegenover staat. Fijn dat dat nu pas wordt medegedeeld! Hier kun je als ondernemer toch helemaal niets mee?!

 • no-profile-image

  Nik.

  Ik snap er geen zak meer van!

 • no-profile-image

  N.R.

  Dacht je nu werkelijk dat we met zijn allen zeer ruim gaan zaaien , nadat je al sinds jaar en dag bij ruim of teveel zaaien "genaaid"worden. Ik weet niet hoe dit bij een ander is maar mijn rekenmachine geeft aan dat dit niet zo slim is!

 • no-profile-image

  Gino

  Wordt het niet eens tijd dat er dan iemand in Brussel gaat reageren?
  Bietenquotum niet vol en toch moeten betalen.
  Welke ........ verzint nu zoiets?

 • no-profile-image

  rob de bruyne

  je moet minder en minder pas je je bouwplan aan en mou moet je weer meer niet erg als de prijs er maar naar is dus beter dan graan

 • no-profile-image

  werknemer bij suikerunie

  Wat denk je van de werknemers. Eerst kopen ze een fabriek. Dan sluiten ze een fabriek. Krijg je een campagne van 140 dagen. Eens een keertje wat aan de overhead doen lijkt mij ook niet verkeerd.
  Vervolgens gaan de boeren liever graan verbouwen. Die kijken uiteraard ook naar hun verdiensten. Heb je wellicht aan één fabriek genoeg. Of kan je niet beter alles inleveren en het geld verdelen onder de armen (linker en rechter)

 • no-profile-image

  gert

  Van Roessel denk na: we geven je enkele jaren geen loon voor geleverde diensten en als je dan naar een ander bedrijf wilt die wel goed betalen zeggen we dat dat niet mag !! kijken hoe lang je dat vol houdt.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.