Home

Achtergrond

Cosun: kleine suikerkorting

De Europese Commissie besluit eind februari over een extra korting op het suikerquotum van dit seizoen.

Als er een korting komt zal die klein blijven, verwacht coöperatie Cosun. De EU wil dat in 2010 de suikerproductie met 6 miljoen ton is gedaald ten opzichte van 2006. In voorgaande jaren was al 2,2 miljoen ton ingeleverd. De suikerindustrie heeft in de eerste fase van de opkoopregeling dit jaar 2.661.786 ton ingeleverd in Brussel, maakte de Europese Commissie donderdagavond bekend.

De eerste fase duurde tot en met 31 januari. In de tweede fase, die afloopt op 31 maart, kunnen de fabrieken extra suiker inleveren. Op basis daarvan besluit de Commissie of een extra korting volgt op het quotum voor dit seizoen.

Jan van Willem van Roessel, secretaris van de raad van beheer van Cosun, verwacht dat die korting klein zal blijven. "Als er al een korting komt. De Commissie legde vorig jaar een eenmalige preventieve korting van 13,5 procent op. De productie werd daardoor met 2 miljoen ton gekort. Er is echter ruim een half miljoen ton méér ingeleverd."

Via de nationale opkoopregeling hebben bietentelers 9 procent van hun quotum ingeleverd bij Cosun. De coöperatie heeft 13,5 procent van het quotum ingeleverd in Brussel. Daarom zijn alle telers nog eens 5 procent gekort op hun basisreferentie. Vorig jaar was de korting op de toewijzing 13,5 procent. Dit betekent dat telers dit jaar 8,5 procent meer bieten kunnen telen, als ze geen quotum hebben gekocht of verkocht.

Of registreer je om te kunnen reageren.