Home

Achtergrond 4 reacties

Coalitiepartijen: meer geld voor co-vergisting

Het kabinet moet 120 miljoen euro extra uittrekken voor stimulering van duurzame energie tot 2015. Het merendeel daarvan, ongeveer 75 miljoen euro, moet gaan naar boeren die werken met co-vergisting.

Dat voorstel hebben CDA, PvdA en ChristenUnie gisterenavond gedaan bij een debat over de subsidieregeling voor duurzame energie, SDE. De coalitiepartijen vinden dat er ook meer geld moet komen voor zonnepanelen bij particulieren en voor groen gas.

Het benodigde geld willen de partijen weghalen bij het ministerie van Vrom, dat forse bedragen besteedt aan projecten in het buitenland, gericht op het verminderen van de CO2-uitstoot.

Met het extra geld zou 30 megawatt aan co-vergistingsinstallaties extra gerealiseerd kunnen worden, rekent Diederik Samsom (PvdA) voor. Voor zonne-energie zou het gaan om 20 megawatt, en voor groen gas 16 megawatt.

Volgens mede-indiener van het voorstel Joop Atsma (CDA) is extra geld voor co-vergisting nodig, omdat veel boeren staan te trappelen om hiermee aan de gang te gaan. “Het gaat om een duurzame vorm van biomassa, niet om palmolie”, vult Samsom aan.

Het kabinetsvoorstel ging tot nu toe uit van een subsidie van 10 miljoen euro in 2008, oplopend naar 336 miljoen euro in 2014. De SDE subsidieert de hoeveelheid geproduceerde groene energie.

In 2015 komt geld vrij van de voorganger van de SDE, de MEP. Dat heeft te maken met de tienjarige looptijd van die subsidieregeling, die in 2006 werd stopgezet.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  J v Slangenburg

  Vraag mij niet hoe het allemaal heet, maar we moeten zo goedkoop mogelijk, en zo snel mogelijk af van de afhankelijkheid van kunstmest, door veel meer gebruik te mogen maken van de eigen mest. Laat de politiek daar maar eens zwaar op inzetten!! (En niet altijd weer met dat voorzichtige vingertje naar de EU wijzen)

 • no-profile-image

  ton

  Ook de akkerbouw gaat er op vooruit omdat niet vergeten moet worden dat (fosfaat)kunstmest wereldwijd schaars en dus flink duurder wordt, stikstof momenteel ook al op bestelling geleverd moet worden en men moet hopen beleverd te worden. Het is een kwestie van tijd voordat men mest op waarde weet te schatten. Hoe gek het ook moge klinken, maar de veehouderij zal nog de pijler worden voor voldoende bemesting van de akkers, en een gedeelte van de kunstmestsilo's maakt plaats voor mestzakken. En zo zetten we de klok 100 jaar terug, zijn we duurzaam bezig en worden we hopelijk met rust gelaten in de landbouwsector.

 • no-profile-image

  T.G. M

  Dat zijn nog eens voorstellen. En er wordt duurzame energie opgewekt en het mestoverschot kan worden aangepakt. De vergunning verlening zal wel soepeler en sneller moeten. De akkerbouwers zullen wel balen want die krijgen straks minder geld toe als ze mest afnemen en oh oh wat is de kunstmest toch duur.

 • no-profile-image

  Gerben

  Co-vergisting gaat over het gezamenlijk vergisten van voedselgewassen bij mest. Mestvergisting is wat mij betreft prima, maar als ze er mais bij stoppen is het wel zonde. Stop liever extra geld in de mestvergisting, zodat meer boeren stankvrij kunnen werken.

Of registreer je om te kunnen reageren.