Home

Achtergrond

Clinton speelt gelijk en verliest

Het televisiedebat tussen de Democratische presidentskandidaten Hillary Clinton en Barack Obama van gisteravond in Austin, Texas, is geëindigd in een gelijkspel.

De kandidaten ontliepen elkaar niets in wat vooraf door commentatoren als cruciaal debat voor Clinton werd bestempeld. Een echte woordenstrijd bleef uit en het duel eindigde in een bloedeloze nul-nul.

De uitslag moet gezien worden als winst voor Barack Obama. Hij had het meest te verliezen maar bleef makkelijk overeind. Hillary Clinton heeft het momentum in de tweestrijd tegen zich en moest eigenlijk de opmars van Obama zien te stuiten. Het lukte haar niet. Ze kon op inhoudelijk vlak geen duidelijk onderscheid aan de dag leggen tussen haarzelf en haar tegenstander.

Op inhoud doen de twee kandidaten niet voor elkaar onder. "95 procent van onze plannen is gelijk'', gaf Obama donderdag wederom toe. De campagnemedewerkers van Clinton weten volgens analisten niet meer waar ze het zoeken moeten. De kans om nieuwe frisse ideeën voor het voetlicht te brengen, lieten ze gisteren vermoedelijk noodgedwongen aan zich voorbijgaan.

Er gebeurde in Austin, waar de huidige president George Bush acht jaar zetelde als gouverneur, niet veel meer dan het herhalen van oude standpunten, het opnieuw presenteren van dezelfde cv's en 'Bush-bashing', het afkraken van het beleid van de impopulaire president. Zwevende kiezers schoten weinig op met het debat, bleek uit onderzoek van CNN. Ze verdeelden hun steun netjes fifty-fifty tussen Clinton en Obama.

Op 4 maart gaan de belangrijke staten Texas en Ohio naar de stembus in wat mogelijk de beslissende voorverkiezingen worden bij de Democraten. De gewezen first lady moet zelfs in de woorden van haar echtgenote in beide staten winnen "want anders is het afgelopen''.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.