Home

Achtergrond

Cito zorgt weer voor piekeren en zweethanden

Ongeveer 154.000 leerlingen in groep acht van de basisschool beginnen dinsdag aan de jaarlijkse Citotoets.

Deze eerste echt serieuze toets in hun schoolloopbaan is niet alleen een test voor de hersenen maar ook voor de zenuwen.

Ongeveer 85 procent van de oudste leerlingen op de basisschool gaat de komende drie dagen aan de slag. De uitkomst van de Eindtoets Basisonderwijs, zoals de test officieel heet, vormt een belangrijke indicatie welke middelbare school de kinderen aankunnen. Begin maart zijn de resultaten bekend.

Cito begrijpt dat het voor veel leerlingen zweten wordt. Op zijn website heeft het instituut tips, voorbeelden van vragen, filmpjes en een liedje staan die de vrees bij kinderen moet wegnemen. Hen wordt onder meer duidelijk gemaakt dat de toets door heel vrolijke mensen in elkaar wordt gezet.

De Citotoets bestaat uit tweehonderd meerkeuzevragen over taal, rekenen en wiskunde en andere studievaardigheden. Als extraatje kunnen de leerlingen met negentig vragen hun kennis over geschiedenis, natuurwetenschappen en aardrijkskunde testen.

Ongeveer negen op de tien kinderen maken ook deze facultatieve taken. De resultaten van de negentig vragen tellen dan ook niet mee in de eindbeoordeling. De beoordeling bestaat uit een score van tussen vijfhonderd en 550 punten.

De Citotoets is bijna jarig. In 1969 werden de eerste leerlingen op basisscholen getest. Inmiddels heeft Cito naast de toets voor gewone leerlingen ook een speciale test voor kinderen met een grote leerachterstand ontwikkeld.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.