Home

Achtergrond

Cito-toets: spelling en rekenen op het programma

Op de eerste dag van de Cito-toets krijgen kinderen in groep acht van de basisschool vandaag vragen over spelling en tekstbegrip en opgaven over rekenen.

Op zo'n 6300 scholen beginnen vandaag ongeveer 154.000 leerlingen met de toets. Ongeveer 85 procent van alle leerlingen in groep acht gaan de komende drie dagen aan de slag. Morgen komen vragen over studievaardigheden aan bod. Het gaat om opgaven over verschillende informatiebronnen en kaartlezen. Het tweede deel rekenen vindt ook morgen plaats.

Op de laatste dag, donderdag, staan vragen over woordenschat en begrijpend lezen op het programma. Vervolgens moeten de leerlingen de laatste rekensommen maken. In totaal bestaat de Cito-toets uit tweehonderd meerkeuzevragen.

Als extraatje kunnen de leerlingen met negentig vragen hun kennis over geschiedenis, natuurwetenschappen en aardrijkskunde testen. De kinderen die dit niet verplichte deel afleggen, krijgen het laatste half uur van iedere ochtend vragen over deze onderwerpen.

De uitkomst van de Eindtoets Basisonderwijs, zoals de test officieel heet, vormt een belangrijke indicatie welk type vervolgonderwijs de kinderen aankunnen. Begin maart zijn de resultaten bekend.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.