Home

Achtergrond 219 x bekeken

Circusdier helpt boer

Debat over welzijn van álle dieren bevordert de realiteitszin van kiezers.

Aan de scherpe discussie over dierenwelzijn zit voor boeren onverwacht ook een zachte kant. In het Kamerdebat van vorige week, waar minister Verburg haar Nota Dierenwelzijn moest verdedigen, ging het niet alleen over koeien, varkens en kippen maar ook over honden, katten, paarden en vissen. De landbouwhuisdieren hebben gezelschap gekregen van de gewone huisdieren. En ook van leeuwen, tijgers en olifanten die acteren in het circus.

De Kamer oordeelt dat er meer aandacht moet komen voor het welzijn van álle dieren. Alleen de Partij voor de Dieren, GroenLinks en SP blijven hun pijlen afvuren op wat zij de bio-industrie noemen. Andere politieke partijen hebben een veel bredere kijk op dit heikele politieke thema.

Dat is gunstig voor de veehouderij. De aandacht gaat nu niet meer alleen uit naar de boer; de burger wordt ook betrokken in de discussie. Niet alleen als tegenstander van de veehouderij, maar als eigenaar van het geliefde huisdier. Dat zal effect hebben op de meningsvorming in de samenleving. Enerzijds zullen mensen aan den lijve ervaren of de felle kritiek van de Partij van de Dieren wel redelijk is. Anderzijds zullen ze ondervinden wat de grenzen zijn aan dierenwelzijn. Wie wil immers naar het circus als aantrekkelijke nummers ontbreken?

De schijnwerper op huis- en circusdieren zal nieuw licht werpen op het realiteitsgehalte van het pleidooi van fanatieke dierenbeschermers: echte misstanden, zoals dierenmishandeling en -verwaarlozing moeten worden aangepakt, welzijn moet worden verbeterd waar het economisch haalbaar is en kritiek moet geloofwaardig zijn. Minister Verburg heeft de juiste keuze gemaakt in haar nota. Zij wil haar dierenwelzijnseisen niet afdwingen via overheidmaatregelen, maar laten sturen door de markt. Daar zit de consument aan het roer. Supermarkten, agribusiness en boeren zullen vanzelf merken wat de wensen van deze markt zijn. Dan is het goed als die getuigen van realiteitszin.

Foto

Marcel Henst

Of registreer je om te kunnen reageren.