Home

Achtergrond 246 x bekeken

Calamiteiten door bodemdaling Twente 'uitgesloten'

De kans op calamiteiten door grote bodemdalingen in Twente als gevolg van zoutwinning is nagenoeg uitgesloten.

Dat bleek vandaag uit een onderzoek dat de provincie Overijssel bekendmaakte. In het verleden zijn forse gaten in de grond ontstaan op plekken waar zout is gewonnen. Uit het onderzoek blijkt dat de huidige zoutwinning door Akzo Nobel dankzij een nieuwe werkwijze nauwelijks bodemdaling veroorzaakt.

In 1991 ontstond in een paar uur tijd in Hengelo een gat van enkele meters diepte door instorting. Dergelijke instortingen waren aanleiding de gevaren van zoutwinning in Twente in kaart te brengen, zei een zegsvrouw van de provincie. "Voor de komende jaren zijn geen bodemdalingen verwacht. Bovendien wordt met regelmatige sonarmetingen de bodem constant in de gaten gehouden.''

Die metingen worden jaarlijks besproken door vertegenwoordigers van de gemeenten Hengelo en Enschede, Rijkswaterstaat, het ministerie van Economische Zaken, provincie Overijssel en Akzo Nobel.

Als uit metingen blijkt dat een zoutholte instabiel wordt, duurt het zeker vijftien jaar voor een bodemdaling intreedt, blijkt uit het rapport. Zoutholtes in de ondergrond die in het verleden zijn leeggehaald en instabiel zijn, worden indien nodig opgevuld met kalkslurry, een restproduct uit de zoutwinning. Dat gebeurt onder meer vlakbij de N35. Boven deze zogeheten cavernes mag vanaf nu pas gebouwd worden nadat het Staatstoezicht op de Mijnen daarmee heeft ingestemd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.