Home

Achtergrond

CBS: energieprijzen stijgen licht

Een gemiddeld huishouden in Nederland betaalde in januari 1,5 procent meer voor zijn gas en elektriciteit dan een maand eerder.

Desondanks is de energierekening bijna 2 procent lager dan in januari 2007. Dat komt door de forse prijsdaling van energie in juli 2007. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In juli vorig jaar viel de energierekening 4 procent lager uit. Een dergelijke forse daling was sinds april 2001 niet meer voorgekomen. De prijsstijging in januari van dit jaar was veel lager, waardoor per saldo de energierekening nu goedkoper uitvalt dan een jaar eerder. Over het algemeen worden de energieprijzen in januari en omstreeks juli aangepast.

Op basis van de tarieven in januari 2008 geeft een huishouden met een gemiddeld energieverbruik 1785 euro per jaar uit aan energie. Dat is ruim 26 euro meer dan in december 2007. De stijging is toe te schrijven aan hogere gasprijzen en aan een verhoging van de energiebelasting. De gedaalde stroomprijzen compenseerden deze stijgingen voor een deel.

De prijzen voor energie stijgen relatief sterker dan de prijzen van andere goederen en diensten. Tussen 2000 en januari 2008 nam de zogenoemde consumentenindex toe met 17 procent, de energieprijzen met 75 procent.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.