Home

Achtergrond 6 reacties

Brussel rekent op hogere graanoogst

Boeren in de Europese Unie zaaien dit jaar 5,2 procent meer grond in met graan. Dit komt mede door een noodmaatregel van de Europese Commissie om tijdelijk braakliggende akkers te gebruiken voor graanteelt.

Het moet een oplossing zijn voor de historisch lage voorraden en extreem hoge prijzen van graan.

De extra graanvelden in de EU kunnen leiden tot een toename van ruim 13 miljoen ton graan. Dat blijkt uit interne ramingen van de Europese Commissie, meldde de landbouwnieuwsbrief Agrafacts zaterdag.

De graanvoorraad in de wereld is zeer laag door enkele tegenvallende oogsten en de groeiende vraag uit China. De prijzen schoten vrijdag nog omhoog, toen bleek dat de Amerikaanse tarwevoorraad momenteel de kleinste is in zestig jaar.

De EU heeft eind vorig jaar meerdere maatregelen genomen om een tekort te voorkomen. Voornaamste besluit was om een einde te maken aan de verplichte braaklegging van een tiende van de akkers. Die braaklegging is in 1992 ingesteld om een overschot aan graan te bestrijden. Door de regeling blijft 3,9 miljoen hectare jaarlijks ongebruikt voor landbouw.

Tegelijk is de importheffing van graan afgeschaft. Dat moet de invoer vergemakkelijken, hoewel de EU vooralsnog een graanexporterend gebied is.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Frans

  In 1985 heeft de EEG nog 3 Mio ton tarwe gekocht aan 203 Ecu per ton,omgerekend naar euro zou dat ongeveer247 euro zijn.
  Na 22 jaar heeft de marktprijs bijna terug het oude niveau bereikt.Alleen zijn er nu de toeslagrechten,met een waarde van ongeveer 63 euro per ton historisch rendement (6.66t per hectare voor Nederland).
  De EU graanproductie trachten te voorspellen is zelfs in juni een hachelijke zaak.De maïs is dan pas gezaaid en deze graansoort maakt door de uitbreiding van de EU met o.a. Hongarije, Roemenië en Bulgarije ongeveer 25 % van de produktie uit. Bovendien weet iedere boer dat de maand voor de oogst van doorslag gevend belang is voor het rendement.
  Ik verwacht wel een veel betere oogst in de EU dan de voorgaande jaren en als er geëxporteerd moet worden om de markt in evenwicht te houden zullen de prijzen flink worden gedrukt door de hoge vrachttarieven.
  De prijzen in Chicago zijn regionale prijzen,sterk beinvloed door het amerikaans programma voor de produktie van bio-ethanol en zij hebben minder belang voor de EU als algemeen wordt aangenomen.
  Voor de veeteelt is het huidige EU graanbeleid onaangepast.In de EU is de tarweprijs de spil voor de veevoeders terwijl op de wereldmarkt die rol is weggelegd voor maïs, die door zijn hoger rendement een lagere wereldmarktprijs kent.
  De prijsschommelingen zijn ook zeer nadelig omdat een prijsstijging sneller wordt door gerekend dan prijsdalingen.

 • no-profile-image

  gert

  waarom moet er dan in nederland zoveel natuur aangelegd worden op goede landbouwgrond ? gewoon stom !

 • no-profile-image

  Martin

  Nu nog eerst groeien en daarna nog eerst goed oogsten en dan zullen wij zien

 • no-profile-image

  JL Vogelaar

  In het artikel over de waarschijnlijk grotere graanoogst in Europa, dit jaar, wordt gesteld dat de graanprijs momenteel extreem hoog is.
  Ik weet niet of de schrijver van het artikel de prijzen van graan over de afgelopen 40 jaar heeft gevolgd want dan blijkt namelijk iets heel anders.
  Als op de prijzen van 40 jaar terug, keurig de inflatiecorrectie wordt toegepast zou de huidige graanprijs veel hoger zijn dan de "extreme prijzen" van nu.
  Zelfs als rekening wordt gehouden met de produktiviteitsstijging in diezelfde periode ligt de huidig graanprijs op een veel lager niveau dan toen.
  Mocht u mijn stelling, met cijfers onderbouwt, kunnen weerleggen dan hoor ik het graag.
  Is dit niet het geval dan hoop ik dat u in de toekomst in uw berichtgeving nauwkeuriger de feiten zult willen weergeven.

  m.vr.gr. JL Vogelaar

 • no-profile-image

  veehouder

  Vergeten ze niet dat het braakland was, dus vaak een mindere opbrengst? Ze kijken graag naar het boekje met info.

 • no-profile-image

  Arend

  Die lui uit brussel komen nog uit de houten schoolbankjes met plastic potlootbakje

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.