Home

Achtergrond

Brussel optimistisch over mondiale aanpak CO2

Europees Commissaris Stavros Dimas (Milieu) is optimistisch dat er een wereldwijd akkoord over klimaatbescherming komt.

De onderhandelingen daarover beginnen binnenkort, als vervolg op een afspraak op Bali.
Commissaris Dimas meent dat eind 2009 een akkoord mogelijk is, zei hij donderdag bij een lezing voor de European Policy Centre in Brussel. Het akkoord moet de CO2-uitstoot beperken na 2012.
Als er een mondiaal akkoord komt, vermindert de EU haar CO2-uitstoot verder dan nu is gepland. De EU-landen hebben dat al in maart 2007 afgesproken. Burgers en bedrijven mogen dan 30 procent minder broeikasgas CO2 uitstoten in 2020, in plaats van de huidige 20 procent.
”Verdergaande beperking geeft de Europese Unie het voordeel om zich als eerste aan te passen aan een samenleving met minder CO2”, redeneerde de Europees Commissaris.
De EU wil het broeikasgas verminderen door bedrijven minder uitstootrechten te geven. Tegelijk moeten burgers en bedrijven veel meer energie besparen en meer overstappen op windenergie en andere hernieuwbare energiebronnen.
Commissaris Dimas herinnerde aan Brusselse voorstellen voor zuiniger auto’s en elektrische apparaten. De Europese Commissie verscherpt onder meer de eisen voor apparaten die standby staan. Energieverslindende gloeilampen worden gestaag uit de winkels verbannen, ten gunste van spaarlampen.
De commissaris staat niet afkerig van gewassen die genetisch zijn aangepast voor verwerking tot biobrandstoffen of om meer CO2 op te nemen uit de lucht. ”Het kan, maar we moeten de risico’s goed beoordelen”, zei Dimas.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.