Home

Achtergrond

Britten geven 13,5 procent suikerquota op

De Britse suikerproducent British Sugar gaat 13,5 procent van de bietenquota definitief inleveren.

Het bedrijf berekent dat daarmee vanaf 2009 165.000 ton aan quota-productie verloren gaat. Het Rural Payments Agency heeft de aanvraag van de enige Britse bietsuikerfabrikant goedgekeurd.

British Sugar noemt de stap 'noodgedwongen en in tegenspraak met het oorspronkelijke uitgangspunt van de EU om de meest efficiente bedrijven te behouden.' ''Deze stappen zijn helaas noodzakelijk gebleken gezien de recente wijzigingen in het Europese suikerbeleid die nu eisen dat alle Europese bedrijven ongeacht hun efficientie quota inleveren,'' aldus topman Mark Carr van British Sugar. British Sugar wil de quota pas inleveren vanaf oktober 2008 zodat de oogst voor dit jaar niet beï nvloed wordt.

British Sugar stelt dat het, net als andere Europese suikerproducenten, belangrijke heffingen aan de EU heeft betaald om het herstructureringsprogramma te financieren. Het Britse bedrijf schat dat die heffingen het in totaal 450 miljoen euro hebben gekost.

British Sugar hoopt daarbij dat de komende herstructureringsbijdrage een deel van die kosten zal compenseren maar ook zal bijdragen aan de verdere kosten in verband met het blijvende verlies van 165.000 ton aan quota-productie. ''British Sugar verwacht dat dit laatste initiatief het Europese suikerhervormingsprogramma weer met succes op het spoor zal zetten zodat we effectiever kunnen plannen en investeren voor de toekomst van de sector.''

Of registreer je om te kunnen reageren.