Home

Achtergrond 179 x bekeken

Britse zuivelcoöperaties blazen fusie alsnog af

De fusie tussen de Britse zuivelcoöperatie First Milk en Milk Link is afgeblazen.

Beide partijen konden het na ruim vier maanden onderhandelen niet eens worden over de voorwaarden, melden zij in een verklaring. De coöperaties konden een aantal belangrijke problemen niet oplossen, waaronder de waardering van de twee bedrijven.

"Ondanks intensieve discussies is het niet mogelijk gebleken om voorwaarden voor een fusie overeen te komen waarvan beide partijen het gevoel hadden dat ze die op dit moment aan hun leden konden aanbevelen", lichten zij toe. "Beide besturen geloven dat sterke zuivelbedrijven in boerenbezit van levensbelang zijn voor de toekomst op lange termijn van de Britse zuivelindustrie." Zij kondigen aan op eigen kracht verder te gaan met hun plannen.

First Milk en Milk Link kondigden begin oktober aan te willen fuseren, waarmee de grootste Britse zuivelcoöperatie zou ontstaan. Samen zouden zij 4.250 melkveehouders verenigen met een totale productie van 3 miljard liter per jaar. De gezamenlijke omzet zou uitkomen op 1,35 miljard euro. De Britse karteldienst Office of Fair Tradinzag in de eerste beoordeling geen problemen in de fusie. De Britse zuivelwereld zag de fusie als een belangrijke stap naar de noodzakelijke schaalvergroting.

De National Farmers Union toont zich dan ook bitter teleurgesteld nu de plannen niet door gaan. Voorzitter Gwyn Jonen van de NFU-zuivelsectie: "Alle melkveehouders, en niet alleen de leden van de cooperaties, zullen erg verrast zijn. Ze willen weten waarom die beslissing nu precies is genomen. Het is van belang dat de bedrijven dit op een doorzichtige en accurate manier naar
buiten brengen. Hoewel we altijd wisten dat dit moeilijk zou zijn, voelen we toch dat de Britse zuivelindustrie verder achter blijft lopen bij de Europese concurrentie."

Of registreer je om te kunnen reageren.