Home

Achtergrond

Brazilië herziet lijst exportwaardige rundveebedrijven

De Braziliaanse overheid herziet haar lijst met rundveebedrijven waarvandaan vlees naar de EU mag worden geëxporteerd grondig.

Dit heeft de Braziliaanse minister van landbouw Reinhold Stephanes gezegd tegen het Franse persbureau AFP. De reactie komt nadat de Europese Unie een eerdere lijst met bijna 2700 volgens de Brazilianen gecertificeerde bedrijven had verworpen en een exportverbod had ingesteld voor Braziliaans rundvlees.

Europa wantrouwde de betreffende lijst omdat Brazilië met een MKZ-epidemie kampt en de lijst binnen onwaarschijnlijk korte tijd tot stand was gekomen, te kort om alle betreffende bedrijven te controleren.

De nieuwe lijst met exportwaardige rundveebedrijven telt nu 683 boerderijen en wordt naar zeggen van het Braziliaanse ministerie van landbouw niet langer dan 1000 boerderijen. De overheid wil deze lijst voor 15 februari klaar hebben. Tot die datum hebben de Brazilianen de tijd om een nieuwe exportvergunning aan te vragen bij de EU. Hoewel de lijst met bedrijven nu korter is dan eerst, is ze veel langer dan de lijst die de EU geloofwaardig acht. Brussel gaat uit van maximaal 300 bedrijven die kunnen voldoen aan de Europese eisen.

Of registreer je om te kunnen reageren.