Home

Achtergrond 3 reacties

Brazilië dient klacht in bij WTO over importverbod

Brazilië heeft een klacht ingediend bij de wereldhandelsorganisatie WTO over het Europees importverbod van Braziliaans rundvlees.

Leider Luis Lopez van de Braziliaanse handelsmissie aan Brussel bestempelt de Europese maatregel als 'onjuist, arbitrair en disproportioneel'.

De Europese Unie sloot op 1 februari de grens voor rundvlees uit Brazilië. Brussel twijfelde aan de lijst met bedrijven die MKZ-vrij zouden zijn. Brazilië had op deze lijst 2.681 bedrijven gezet, daar waar EU-inspecteurs van maximaal 300 uitgaan.

De Brazilianen geven nu toe dat de lijst fouten bevatte. Op 14 februari wil het ministerie van landbouw een nieuw lijst presenteren met 600 veebedrijven. De andere bedrijven hebben volgens hem de papieren nog niet op orde.

Minister Reinhold Stephanes ziet geen reden waarom Brussel de nieuwe lijst met 600 bedrijven kan weigeren.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Peeters

  Niet zo zeveren gewoon de grens voor een half jaar dicht gooien. Wij moeten aan allemaal eisen voldoen dat moeten die dat ook maar. Je kan t niet bij de ene wel en de ander niet eisen das hypocriet.

 • no-profile-image

  Boering

  Laat maar lekker klagen, als wij over hun belachelijke Braziliaanse keurings-eisen klagen luistert er niemand.

  "Tja, wat van ver komt is goed" is een slecht uitgaanspunt, maar word door sommige mensen wel gedacht.

 • no-profile-image

  Vennormaal, E

  Ik zeg maar zo, kijk ook eens vaker in de spiegel .......................
  Sjoemelen met slachtvee....................
  06-02-2008.............................

  De roodvleesslachtsector (koeien, varkens, paarden, schapen, geiten) heeft een lucratief convenant met de overheid gesloten. Vrij Nederland toont aan dat de sector het meeste keuringswerk zelf doet. De overheid staat vrijwillig op verre afstand. De commerciële eigen keuringsBV (KDS) van de sector maakt winst. Maar voor het toch al beperkte overheidstoezicht wordt systematisch miljoenen te weinig betaald. De overheid past structureel bij. Dat is niet gunstig voor de burger: hij betaalt extra, terwijl de overheidsgarantie op goed vlees flinterdun is en het gros van het keuringswerk door de sector zelf wordt aangestuurd. --------------------------------------

  De keuringsBV is niet geaccrediteerd. De bestuurders van de BV worden door alle grote belangenbehartigers in de agribusiness benoemd. De belangenverstrengeling is geformaliseerd in de figuur van de directeur: De keuringsBV zit in een conglomeraat van NV's, BV's en stichtingen die allemaal door diezelfde directeur worden geleid. Eén van zijn NV's verkoopt verzekeringen tegen het afkeuren van vlees door de overheidsinstantie VWA (Voedsel en Waren Autoriteit). De overheid doet volop mee aan de belangenverstrengeling: de werknemers van de keuringsBV werken onder verantwoordelijkheid van de Minister van LNV. ------------------------------------------------

  Vrij Nederland schetst het beeld van een falend overheidstoezicht op de vleeskeuring en op de volksgezondheid en het dierenwelzijn. Van het verantwoordelijke Ministerie moet worden gevraagd de sector beter te controleren en een eind te maken aan de belangenverstrengeling. Critici van het Ministerie van LNV pleiten ervoor de vleeskeuring elders onder te brengen, weg van het Ministerie dat de economische belangen laat prevaleren boven volksgezondheid en dierenwelzijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.