Home

Achtergrond 448 x bekeken 2 reacties

’Boeren investeren te weinig in grotere kuilopslag’

Melkveehouders investeren te weinig in uitbreiding van de kuilopslag. Dit meldt coöperatie Agerland.

Boeren krijgen daardoor meer te maken met broei in de kuil. Loonwerkers krijgen hier volgens een woordvoerder van Agerland vaak de schuld van, terwijl ze er weinig aan kunnen doen. Voor een goede kuil wordt in veel gevallen te weinig ruimte beschikbaar gesteld.
Doordat veel bedrijven groeien worden de kuilen hoger. De voersnelheid gaat naar beneden. Een goede voersnelheid ligt volgens Agerland in de winter op 1,5 meter en in de zomer op 2 meter per week.

Broei in de kuil betekent voor een melkveehouder een verlies aan VEM. Zeker in het kader van bedrijfsspecifieke excretie is het voorkomen van een broeiende kuil belangrijk. Agerland raadt melkveehouders aan om bij het inkuilen altijd een inkuilmiddel te gebruiken en niet alleen als het inkuilen dreigt te mislukken. De kuil wordt hierdoor eerder stabiel. Het rendement op inkuilmiddelen is volgens Agerland minimaal 1 op 4.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Tom

    De Cehave raadde ons vorige week juist aan om kritisch te zijn op het toevoegen van kuilverbeteraars. Je moet goed opletten hoe de snede eruit ziet. Bovendien is het blijkbaar ook erg verschillend welk middel gebruikt moet worden, melasse werd als voorbeeld gebruikt van een middel dat soms heel goed en soms totaal overbodig is.

  • no-profile-image

    .

    Als de kuilen hoger worden doordat de bedrijven groeien dan blijven de kuilplaten even lang, dus dan gaat de voersnelheid niet naar beneden.

Of registreer je om te kunnen reageren.