Home

Achtergrond 270 x bekeken

Boeren bezorgd over structuur varkenshouderij

Varkenshouders maken zich in toenemende mate zorgen over de structuur van de Nederlandse varkenssector.

Dat bleek tijdens de jaarvergadering van de vakgroep varkenshouderij van de LLTB in Panningen. Door de groeiende biggenproductie en de nauwelijks groeiende vleesvarkenshouderij wordt de Nederlandse sector steeds afhankelijker van de biggenexport, en dus kwetsbaarder op het moment dat er een calamiteit is.

Op de vraag waarom het ministerie van LNV in de milieuwetgeving de omwisselfactoren niet aanpast ten gunste van de vleesvarkens, antwoordde topambtenaar Peter Munters dat deze factoren zijn opgehangen aan de daadwerkelijke uitstoot van milieuverontreinigende stoffen.

"De milieuwetgeving is niet bedoeld voor structuurbeleid. Het blijft de verantwoordelijkheid van de ondernemer zelf welke keuzes hij maakt", aldus Munters.

Vakgroepvoorzitter Mark Tijssen van de LLTB vindt dat LTO in deze problematiek moeilijk een sturende rol op zich kan nemen. "Het is nu een keer zo dat de zeugenhouderij beter rendeert dan de vleesvarkenshouderij. Ondernemers maken zelf hun keuzes."

Of registreer je om te kunnen reageren.