Home

Achtergrond 1199 x bekeken 10 reacties

Boer Zoekt Vrouw versterkt bestaande vooroordelen

Het datingprogramma 'Boer zoekt vrouw' versterkt zowel positieve als negatieve voordelen.

Stedelingen zien vooral de stereotype boer in negatieve zin. Dat blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit.

De onderzoekers onderwierpen de afleveringen van de eerste twee seizoenen aan een uitgebreide analyse. De conclusie: het programma is bijzonder genuanceerd, waarbij zelfs wellicht meer moderne, goed-opgeleide boeren zijn gebruikt.

Daarnaast enquêteerden de wetenschappers onder 63 stedelingen en 63 plattelandbewoners. Stedelingen bleken stereotype beelden bevestigd te zien. Westerik: “stedelingen denken sowieso al wat negatiever over boeren dan de mensen op het platteland. Ze denken vaak dat boeren weinig direct, humoristisch, nuchter maar wel verlegen zijn.”

Stedelingen die het programma zien denken vaker dat "boeren behoudend, gesloten, gelovig en ouderwets zijn. Ze denken ook vaker dat boeren voortdurend op de trekker zitten en altijd eenvoudige boerenkost eten", aldus Westerik, die zelf wel van het platteland houdt.

De verklaring voor de vermeende bevestiging is eenvoudig. "Het heeft te maken met een leerproces. Een mens onthoud vooral dingen die je verbinden kunt met kennis die je al hebt opgedaan", aldus Westerik. Kortom: iedereen ziet wat hij wil zien.

De onderzoekers van Radboud komen tot de conclusie dat het onderzoek in 2005, uitgevoerd in opdracht van het ministerie van landbouw, niet klopt. Daaruit bleek dat een op de zes kijkers een positiever beeld hebben gekregen van de sector.

De precieze resultaten worden vandaag gepresenteerd op het Etmaal van de Communicatiewetenschap.

Bekijk ook de peiling van deze week Boer zoekt Vrouw draagt bij aan een goed imago voor de boer

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boer zoekt man

  Waarom is er eigenlijk nog geen boer zoekt man.

 • no-profile-image

  floris

  Als ik tweemaal in één uitzending een boerenfamilie zie, die boerenkool met rookworst uit de pan op tafel opschept in een diep bord dan wordt dat standaard beeld ook inderdaad wel bevestigd. Maar dat is de vrijheid van de programmamaker.
  Laat eens wat meer de manager op het bedrijf zien zou ik zeggen. Heb nog nooit één boer uitleg zien geven achter de computer in dit programma.
  Verder niet teveel nadenken maar gewoon kijken en genieten.
  Geen enkele andere bedrijfstak probeert zoveel goodwill en begrip bij de burger te krijgen en uitleg te geven. We hoeven niet altijd in de verdediging te gaan.

 • no-profile-image

  akkerboer

  Het onderzoek wijst uit dat iedereen ziet wat hij wil zien. Het onderzoek zegt dus meer over de stedeling dan over de boeren.

 • no-profile-image

  Clemmy

  Bij deze serie ben ik ook een beetje met het gevoel van leven in de tijd van Bartje.
  Maar..daarmee straalt men wel een bepaalde rust uit, die je in de stad niet vindt en dat vind ik wel positief!
  Jammer is het wel dat men de boer nu weer in een beeld heeft staan, van lomp, onverschillig en ouderwets.
  De rest..ja..jammer...Als geen ander kan ik zeggen dat er echt vreselijk moderne boeren en boerinnen zijn..echt wel.
  Die ook op Hyves.nl zitten en een eigen website hebben en een playstation, mobiel bellen en rap met de pc uit de weg kunnen. Naar concerten gaan, uit gaan eten en zo kan ik nog wel even doorgaan.

 • no-profile-image

  Gijs

  Iedereen ziet nu een paar boeren,maar ga eens kijken in een doorsnee boerengezin.De boeren met hun vrouwen weten wat werken is maar daarnaast doen ze ook leuke dingen met hun gezin.En op een boeren bedrijf is het altijd gezellig en maken ook tijd voor een ander.Dat is in een doorsnee gezin in Nederland heel vaak anders,daar is geen tijd voor onverwachte dingen omdat alles te strak gepland is.Dus stedelingen denk hier maar eens over na !!!!

 • no-profile-image

  jolanda

  ben boerin en het intereseerd me geen biet wat een ander van me denkt.

 • no-profile-image

  jac

  het is ook gewoon een leuk programma en geen reclamespot voor de agrarische sector. Dat er ook modernere boeren zijn die wel kunnen koken, interesse in kunst en cultuur hebben, die wel op vakantie gaan en houden van een 5 gangen diner en een goed glas wijn lijkt mij logisch, "burgers"zijn ook niet allemaal hetzelfde. Maar om dit nou te laten onderzoeken door een universiteit lijkt mij onzin. Als stedelingen zo een bekrompen beeld over boeren hebben is dit vooral te danken aan de afwezigheid van hun denkvermogen.

 • no-profile-image

  gert

  ze denken dat boeren nog in de tijd van ot en sien leven,en zo willen ze dat ook graag zien.Dat imago willen de boeren wel veranderen,maar het zit bij de stedeling muurvast tussen de oren.Velen weten niet eens de oorsprong van het voedselpakket en denken niet verder dan de supermarkt

 • no-profile-image

  Anning

  Misschien hadden die studenten van de Radboutuniv. wel niet zo heel veel zin in hun "werkstuk" en hielden ze met een enquete na 5 mensen geinterviewd te hebben al op om de nabije kroeg in te duiken !!

 • no-profile-image

  liesbeth

  Ik ben (boerin) ondernemer, van huis uit een burgertrut die niet wist wat een tochtige koe was enz..Nu draai ik in mijn eentje het hele bedrijf.Mijn schoonmoeder was een kreng, haar zoontje was alles, dus ons eerste huwelijksjaar was een ramp, ik werkte buitenshuis en meneer zat dan te wachten dat de tafel gedekt werdt en was dan boos dat hij dat zelf moest doen en dit zie ik ook bij verschillende boeren in de uitzendingen, vooral bij Jan.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.