Home

Achtergrond 430 x bekeken

Bluetongue veroorzaakt toename in tussenkalftijd

De verwachte tussenkalftijd van melkkoeien is de afgelopen maanden opgelopen van 410 naar 460 dagen.

Dit is een gevolg van de uitbraken van bluetongue in de afgelopen zomer. Melkveehouders moeten daarom goed opletten of hun dieren drachtig worden.

Zij wachten vaak te lang af om de dierenarts erbij te halen. Dat meldt mengvoerfabrikant De Samenwerking Van der Ham Veevoeder in Haastrecht. Door het oplopen van de tussenkalftijd kunnen melkveehouders hun koeien het beste laten testen op drachtigheid via het scannen of de dierenarts.

De interval tussen het afkalven en de eerste tocht is van groot belang. "Een dierenarts moet dieren beoordelen die zestig tot zeventig dagen na het afkalven nog niet tochtig zijn. Dat wil niet zeggen dat de spuit erin moet. Maar de veearts moet wel bepalen of het dier in cyclus is of komt of dat er problemen te verwachten zijn", zegt woordvoerder Floré Mulder van De Samenwerking Van der Ham Voeder.

Veel problemen rondom vruchtbaarheid zijn volgens hem te verklaren uit een te lage voeropname rond het afkalven. Dit kan veroorzaakt zijn door een foute voeding tijdens de droogstand. Andere oorzaken kunnen slecht beenwerk, baarmoederontsteking, infectueuze oorzaken, stress in de stal en erfelijke factoren zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.