Home

Achtergrond

Blair denkt na over kandidatuur EU-president

Tony Blair zou bereid zijn zich te kandideren voor de post van eerste president van de Europese Unie, als een fors aantal EU-landen hem zou steunen.

De Britse ex-premier heeft dat met een klein aantal getrouwen besproken, zo meldt de Financial Times vandaag.

Blair droeg zeven maanden geleden zijn ambt over aan Gordon Brown. Sindsdien is hij namens de internationale gemeenschap gezant voor het Midden-Oosten. Ook adviseert hij de Amerikaanse zakenbank JP Morgan.

De EU moet het in de loop van dit jaar eens worden over wie de eerste voorzitter van de Europese Raad wordt. Die persoon wordt de vaste en fulltime-voorzitter van de vergaderingen van de EU-regeringsleiders, maar zal in de volksmond waarschijnlijk 'president' van Europa gaan heten en het gezicht van Europa naar de rest van de wereld worden.

Die eerste president moet sowieso iemand zijn die in zijn eigen land premier of president is of was. Sommigen pleiten voor een 'bekende Europeaan' die ook bekendheid geniet in de rest van de wereld, zoals Blair of de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Anderen willen juist een meer technische voorzitter van de EU en dus iemand met een minder sterk profiel. Dan worden genoemd de vroegere Finse president Martti Ahtisaari, de Deense premier Anders Fogh Rasmussen, de vroegere Oostenrijkse kanselier Wolfgang Schüssel of de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker. Premier Jan Peter Balkenende wordt in dit rijtje ook wel genoemd, maar hij heeft laten weten geen ambities voor de post te hebben.

Blair zou al steun hebben van de Franse president Nicolas Sarkozy, maar wat mogelijk zijn grootste probleem is, is dat hij in delen van Europa gezien wordt als een vriend van de Amerikaanse president George W. Bush en medeverantwoordelijk is voor de inval in Irak. Ook het feit dat zijn land geen onderdeel uitmaakt van belangrijke Europese projecten als de euro en het Schengen-verdrag, helpen hem niet.

Dan is de Duitse bondskanselier Angela Merkel een stuk minder omstreden. Merkel heeft bij haar Europese collega's veel gezag verworven met haar voorzitterschap van de EU in het eerste half jaar van 2007. Ze leidde Europa toen naar vergaande klimaatafspraken en zorgde voor de doorbraak uit de impasse over de in Nederland en Frankrijk afgewezen grondwet.

Bovendien is ze een vrouw en geboren en getogen in Oost-Duitsland, wat haar steun kan opleveren van andere vroegere Oostbloklanden. Duitsland is ook voor Midden- en Oost-Europa de belangrijkste investeerder en handelspartner.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.