Home

Achtergrond 212 x bekeken 3 reacties

Biobrandstoffen veroorzaken juist meer CO2-uitstoot

Het grootschalige gebruik van biobrandstoffen beperkt niet de uitstoot van kooldioxyde, zoals bedoeld, maar vergroot die juist.

Dit schrijven Amerikaanse wetenschappers in twee artikelen in het digitale weekblad Science Express. Op zich is het gebruik van biobrandstoffen niet verkeerd, vinden de onderzoekers. Biobrandstoffen zijn op zich goed voor een lagere uitstoot van CO2 dan fossiele brandstoffen. Maar het grootschalige gebruik van biobrandstoffen kent een aantal bijkomende problemen, die de remedie erger dreigen te maken dan de kwaal, zo stellen ze.

Door de sterke inzet op biobrandstoffen van dit moment worden grote arealen land extra - naast het gewone landbouwareaal - in cultuur gebracht. Met name in Brazilië, Zuidoost-Azië en de Verenigde Staten worden grote gebieden met voorheen (natuur)graslanden, bos en oerwoud ingezet voor de teelt van mais, palmolie of anders grondstoffen voor biobrandstoffen.

Door de ontginning en het intensievere gebruik van deze gronden wordt extra CO2 de lucht in geblazen. Daarbij wordt door het gebruik van de betreffende gronden ook meer geploegd en kunstmest gebruikt, wat ook goed is voor extra CO2-uitstoot. Volgens de onderzoekers dreigt hierdoor binnen dertig jaar de CO2-emissie zelfs te verdubbelen en bestaat het risico dat de aarde bijna 170 jaar lang met deze nu nog goeddeels vermijdbare gevolgen blijft zitten. Volgens de onderzoekers is het dus goed om nu de bakens te verzetten, nu het nog kan, en in te zetten op andere energiebronnen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ricardo

  niet te geloven!!! benzine en gasoliedampen die zijn pas gezond hoe meer je ze inhaleert des te harder rinkelen de belasting centen binnen, we hebben het dus alleenmaar over geld !!!!
  Dat geouwehoer over co2 uitstoot etc dat gelooft toch niemand meer!!!!

 • no-profile-image

  jac

  Onderezoekers die zoiets onderzoeken behoren natuurlijk tot de klimaatkliek. Dit zijn wetenschappers die niet weten schappen maar onderzoeken doen die de uitkomsten geven zoals ze door de politiek en klimaatlobby zijn
  opgeschreven. Echte wetenschappers, onafhankelijke, die weten al lang dat de klimaatverandering niets van doen heeft met CO2 en andere zogenaamde broeikasgassen. De hele klimaatverandering is een verhaal waarbij de zon de hoofdrol speelt en die altijd op de aarde geweest is. Iedereen kent het verhaal van de ijstijd en dergelijke. Het wordt echt tijd dat onderzoekers nuttigge zaken gaan onderzoeken en niet onnozele dingen omdat ze hier geld voor krijgen van de politiek die gewoon hun gelijk willen zien.

 • no-profile-image

  gert

  in brazilie,azie en amerika liggen ze daar echt niet wakker van,heel veel co2 wordt ook door de planten weer opgenomen .Fossile brandstoffen zijn schadelijker voor het milieu,maar het begint mode te worden om naar biobrandstoffen te wijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.