Home

Achtergrond 170 x bekeken

Bijna 15 procent kinderen Nederland riskeert armoede

Bijna 15 procent van de Nederlandse kinderen riskeert de kans om in armoede op te groeien.

Dat blijkt uit cijfers van de Europese Commissie die maandag worden gepresenteerd. Van de 78 miljoen Europeanen die in armoede leven, zijn 19 miljoen kinderen. In het rapport Sociale bescherming en Sociale insluiting 2008 doet het dagelijks bestuur van Europa aanbevelingen aan de lidstaten om de armoede in gezinnen terug te dringen.

In bijna alle Europese landen lopen kinderen een grotere kans om in armoede te leven dan volwassenen. In bijna de helft van de EU-landen leeft meer dan 20 procent van de kinderen op de armoedegrens.

Volgens het rapport van de Europese Commissie zijn deze cijfers, ondanks de vooruitgang op de Europese arbeidsmarkt, sinds 2000 niet veranderd. Nederland wordt in het rapport genoemd als één van de Europese landen waar het goed gaat met de bestrijding van kinderarmoede. Maar het rapport waarschuwt wel dat ons land alert moet blijven op dat gebied.

Vooral als lidstaten zich concentreren op zowel een betere werkgelegenheid voor de ouders als op goede scholing voor de kinderen kunnen de gezinnen uit de neerwaartse armoedespiraal worden gehaald, blijkt uit het rapport.

Daarnaast lopen vooral kinderen die opgegroeid zijn in tehuizen grotere kans om de stap naar de arbeidsmarkt mis te lopen. Zij krijgen volgens het rapport vaak te maken met sociale uitsluiting. Het rapport roept daarom lidstaten op om van elkaar te leren als het gaat om een beter beleid voor pleeggezinnen.

Kinderarmoede kan het best op alle fronten worden bestreden, zo staat in het rapport. Er moeten daarom betere strategieën worden ontplooid om ouders op tijd aan het werk te helpen, doorgroeimogelijkheden in banen te verbeteren en de kinderopvang te verbeteren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.