Home

Achtergrond 1 reactie

Bijensterfte bedreigt landbouw niet direct

De huidige winter is rampzalig voor imkers. Het aantal bijen loopt bijzonder snel terug dankzij een agressieve mijt.

Voorlopig voldoen in Nederland de imkers nog aan de 'bestuivingsvraag'. Voor hoe lang precies is onzeker. Imkers lijden sinds drie jaar onder een vrij mysterieuze mijt luisterend naar de naam 'varroa destructor'. Volgens bedrijfsleider Roel ter Klei van vereniging Het Bijenhuis "het resultaat van menselijk geknutsel".

Ter Klei: "De mijt bestaat al zo'n 25 jaar maar sinds 3 jaar is ermee geknutseld. Men kwam op het idee te gaan kruisen met een beestje uit het Verre Oosten en dat is verkeerd uitgepakt."

Een oplossing is nog niet voorhanden: "Dit is niet goed voor de tuinbouw want die heeft bestuiving nodig. Maar denk ook aan de natuur. We kunnen overigens voorlopig nog wel voldoen aan de vraag. Er wordt wereldwijd gewerkt aan een oplossing maar hoe lang dat nog duurt weet niemand."

Aan de Amerikaanse westkust is de laatste drie seizoenen naar schatting 60 procent van de commerciële bijenkolonies weggevaagd. Pim Lemmers van imkervereniging Haarlem spreekt van de slechtste winter ooit.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Jan Kruit

    Het verhaal is weer eens helemaal verkeerd begrepen door de verslaggever.
    Er is helemaal niet geknoeit met de Varroamijt. De oorsprong van de varroa mijt ligt bij de Indiesche bij. Deze leeft in harmonie met de indische honingbij. Er zijn echter Europeese honingbijen geimporteerd in India en toen in de Varroamijt overgestapt op de Europese honing bij. De Europeese honing bij gaat echter ten onder aan de Varroa mijt als de imker niet ingrijpt. Een ander bijkomen probleem is echter dat de Varroa mijt waarschijnlijk virussen bij zich heeft en de bij daarmee besmet. Dit ondermijnt echter ook de weerstand van een bijenvolk en kan daardoor ook ten onder gaan. Er zijn echter meer theorieën waarom er zoveel bijenvolken sterven maar dat voert te ver om dit allemaal uit te leggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.