Home

Achtergrond 245 x bekeken

Bietentelers worden 5 procent gekort

Bietentelers hebben 9 procent van hun suikerquotum ingeleverd bij Cosun.

Ze worden vanaf dit jaar 5 procent gekort op hun basisreferentie. Ze kunnen daardoor minder bieten telen.

Bietentelers konden tot en met 31 januari quotum inleveren bij Cosun. Dat is een gevolg van de hervorming van het Europese suikerbeleid. In eerste instantie gold de opkoopregeling tot en met december. Toen hadden de telers 7,1 procent ingeleverd. De coöperatie heeft daarna de opkoopregeling met een maand verlengd.

Eind januari hadden de telers 9 procent van hun quotum ingeleverd, zegt Jan Willem van Roessel, secretaris van de raad van beheer van Cosun. "Cosun heeft 13,5 procent van het nationale quotum ingeleverd in Brussel."

De telers worden 5 procent gekort op hun basisreferentie. Dit is iets meer dan het verschil tussen wat Cosun in Brussel inleverde en wat de telers hebben ingeleverd bij Cosun. Van Roessel noemt daar twee redenen voor. "Er zijn telers die hun hele quotum hebben ingeleverd. Daarom moeten we de korting die nog nodig is over minder telers verdelen."

Bovendien sluit Cosun de suikerfabriek in Groningen. Van Roessel: "De sluiting kon niet samenvallen met de eerste ronde van de EU-suikeropkoopregeling, die eind januari is gesloten. Daarom valt de sluiting onder de tweede ronde die tot en met maart duurt. Maar om een vergoeding te krijgen van Brussel voor de sluiting moeten we nog een beetje suiker inleveren. Ook daarom worden telers extra gekort."

Of registreer je om te kunnen reageren.