Home

Achtergrond 5 reacties

Bietenprijs 2007: 41,31 euro per ton

De raad van beheer van Royal Cosun heeft tijdens de ledenraadsvergadering van de coöperatie in Nijkerk een bietenprijs bekendgemaakt van € 41,31 per ton quotumbieten uit de campagne 2007.

De uitkering op oude aandelen bedraagt daarnaast € 6,00 per ton bieten. De bietenprijs van € 41,31 per ton wordt uitgekeerd bij een gemiddelde winbaarheid en suikergehalte. Over de campagne 2006 werd gemiddeld € 49,05 per ton bieten uitbetaald.

De bietenprijs voor 2007 valt ruim 7 euro per ton bieten lager uit dan vorig jaar als gevolg van de EU-marktordening voor suiker. De prijs in 2006 was gebaseerd op een hogere EU-minimumprijs voor quotumbieten en profiteerde van de teruggave van EU-productieheffingen, terwijl in 2007 productieheffingen verschuldigd zijn.

Het gemiddelde suikergehalte (17,4 procent) was in 2007 beduidend hoger dan voorgaand jaar (16,4 procent) en dit resulteert in een hogere gehalteverrekening. Voor de op oude aandelen geleverde bieten wordt daarnaast een uitkering op aandelen betaald van € 6,00 per ton. Deze uitkering is gebaseerd op het resultaat van de niet-suikerbedrijven. In 2006 werd dit resultaat nog verrekend in de bietenprijs.

De prijs voor surplusbieten bij een gemiddeld suikergehalte en een gemiddelde winbaarheid komt uit op € 21,17 per ton. Vorig jaar werd voor surplusbieten gemiddeld € 19,38 per ton betaald.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gli

  Ik wil het nu niet over de bieten hebben. Op teletekst las ik zojuist dat er bij Luttelgeest een kas (bedoeld zal zijn een kassencomplex) van bijna 100 hectare komt, geexploiteerd door 3 tuinders. Wat een gigantische ondernemers denk ik dan! Iedereen kijkt met ontzag naar deze mensen. Banken, ook de agrarische bank van Nederland, zal zeer ingenomen zijn met dergelijke ondernemers. Ik kijk graag en veel naar ontwikkelingen. Dan kijk ik 50 jaar terug en 25 jaar vooruit, aan de hand van economische en maatschappelijke ontwikkelingen. Mijn verwachting? Over 25 jaar of eerder zal de maatschap waarschijnlijk zijn opgeslokt door een multinational.
  En de akkerbouwers? En de varkenshouders? En de kalvermesters? En de vleesveehouders? En de melkveehouders? Zal het hun veel anders vergaan????
  Die hang naar steeds maar doorgaande schaalvergroting zal zonder meer het einde betekenen van heel veel individuele agrarische ondernemers.
  Zovelen denken dat zij dan eigenaar zijn van zo'n (semi)multinational of op zijn minst (groot)aandeelhouder of (mede)directeur. Sommige wensen/aannames maken een reeele kans, anderen misschien, nog (vele) anderen helemaal niet. Het tij zal niet te keren zijn!!! Jammer, maar waar (denk ik).

 • no-profile-image

  Bietenboer

  Alle lof voor Cosun welke zich inzet voor het behoud van een rendabele bietenteelt in nederland,laat dat duidelijk zijn maar niemand hoeft zijn bek te houden om onder het motto"niet klagen" tegen kostprijs te werken.Dat hebben we in de graanteelt al 20 jaar gedaan.

 • no-profile-image

  Bietenboer

  Dit hoort met de huidige kosten E 65 te zijn minimaal en ex ledentoeslag.
  Bedankt brusselse ambtenaartjes voor het vernielen van een rendabele europese bietenteelt.Stelletje lamzakken

 • no-profile-image

  jan

  Durf je je eigen naam niet te noemen,
  lafaard bietenboer.
  Als het allemaal zo beroerd is had dan je quotum verkocht of in jouw situatie beter je hele boederij!
  Als je ondernemer bent kies dan iets anders om te telen of te doen en stop met klagen.
  p.s Ze vragen nog vakkenvullers bij AH Lelystad
  HOU JE KOP OF BEN TEVREDEN!!!

 • no-profile-image

  Arend

  Veel individuele ondernemers zijn nu ook al slaaf van eigen(bank)bedrijf.Hogere kosten minder inkomsten lagere bietenprijs en de consument?Betaalt deze nu ook echt minder voor zijn zakje suiker?Is de patat goedkoper geworden?De bloembollen in het tuincetrum?Goedkoper?
  Deze ondernemers,mogen die ook allemaal gaan vakkenvullen zoals meneer Jan voorsteld?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.