Home

Achtergrond 181 x bekeken

Beveiliging Schiphol opnieuw in het geding

De beveiliging van Schiphol staat opnieuw ter discussie.

Een spectaculaire diamantroof op het zwaarbewaakte vrachtplatform van de luchthaven leidde drie jaar geleden tot een reeks extra maatregelen om de beveiliging te verbeteren. Desondanks blijken er ook nu nog kwetsbare plekken te zijn.

Een medewerker van het SBS6-programma Undercover in Nederland kon daardoor een nepbom in de laadruimte van een passagiersvliegtuig met bestemming Egypte stoppen en grote partijen drugs langs de douane krijgen. Doel van de operatie was te testen of de beveiliging van Schiphol daadwerkelijk zo goed is als de autoriteiten beweren.

De marechaussee zoekt uit hoe een en ander heeft kunnen gebeuren. Behalve de juwelenroof waren ook diefstallen en drugs- en mensensmokkel op de luchthaven in 2005 al aanleiding voor het kabinet een commissie onderzoek te laten doen naar het toegangsbeheer en het passensysteem op Schiphol.

Dat leidde tot een aanscherping van de beveiligingsprocedures. Zo zijn er sindsdien intensievere en meer onaangekondigde controles van personen en voertuigen. De inlichtingendienst AIVD verscherpte de screening van personeel. De Schipholpassen van medewerkers kregen biometrische kenmerken (irisscan) en iedereen die op het platform komt, zou voortaan altijd worden gecontroleerd. Bovendien kwamen er op veel plaatsen, bijvoorbeeld rondom vliegtuigen, meer camera's te hangen om de boel in de gaten te houden.

Het kabinet heeft in de afgelopen jaren herhaaldelijk afstand genomen van het beeld dat de beveiliging van Schiphol zo lek is als een mandje. Ook vandaag benadrukte minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie, die eindverantwoordelijke is voor de beveiliging van de luchthaven, dat Schiphol voldoet aan Europese regels en dat dat geregeld wordt gecontroleerd.

Vanaf juli komen er 100-procentcontroles van personen en goederen bij de personeelsdoorgangen op de luchthaven. Enkele doorgangen naar de meest kwetsbare gebieden worden nu al gecontroleerd met de irisscan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.