Home

Achtergrond 165 x bekeken

Beurzen Azië kelderen na cijfer VS

De toegenomen angst voor een recessie in de Verenigde Staten heeft de beurzen in Tokio en Hongkong woensdag fors lager gezet.

De Nikkei-index in Tokio sloot met een verlies van 4,7 procent, terwijl de Hang Seng in Hongkong in de middag 5,4 procent in de min stond. De beurzen volgden daarmee de stemming op Wall Street, waar er dinsdag ook meerdere procenten tegelijk van af gingen.

Directe aanleiding voor de forse koersverliezen vormde een cijfer over de Amerikaanse dienstensector. Die staat er aanzienlijk slechter voor dan analisten hadden verwacht, zo bleek dinsdag uit de zogeheten ISM-index. In januari was er sprake van krimp. De dienstensector neemt meer dan twee derde van de Amerikaanse economie voor zijn rekening.

Omdat de ontwikkelingen in de VS ook de economieën van Aziatische landen sterk beïnvloeden, was de stemming op de beurzen in Tokio en Hongkong verder beneden peil. Zo moeten exporteurs rekenen op een lagere afzet. De Nikkei in Tokio sloot op 13.099,24 punten, een verlies van 646,26 punten. De beurs in Sydney daalde 3 procent. In de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul en in China werd woensdag niet gehandeld.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.