Home

Achtergrond 240 x bekeken

België: geen groei telers uit Nederland

Het aantal Nederlandse groente- en fruittelers dat product levert aan een Belgische (Vlaamse) telersvereniging stabiliseert.

Dat signaleert het Vlaamse bureau voor landbouw op basis van de voorlopige registratiecijfers van de verenigingen. In België zijn 620 Nederlanders lid. Dat is dit jaar nog wel heel licht gegroeid, zegt Guy Lambrechts van het Belgische ministerie. "Zowel bij de verse verkoop als verwerking zijn er enkele bijgekomen."In voorgaande jaren was de groei groter.

Zo stapte vorig jaar een groep vollegrondsgroentetelers (23) over naar de Belgische vereniging Greenbow. Vooralsnog blijven dit jaar grote verschuivingen uit.

In totaal leveren 154 groentetelers en 11 fruittelers aan Belgische veilingen. Voor verwerking is het aantal Nederlandse leden groter. Hier zijn 455 telers aangesloten bij een Belgische vereniging. Het land heeft een sterke positie op de diepvriesmarkt.

Naast het directe lidmaatschap hebben Nederlandse veilingen samenwerkingen met Belgische. Fruitmasters en Haspengouw participeren in EFC. Veiling Zundert werkt met Hoogstraten en veiling Profruco samen.

Of registreer je om te kunnen reageren.