Home

Achtergrond 275 x bekeken

Belgen: CO2-verdoving bij castratie big

De verdoving met Co2 is voorlopig de beste methode bj biggencastratie, zowel uit welzijns- als landbouwkundig oogpunt.

Dat stellen onderzoekers van de universiteit van Leuven en de Katholieke Hogeschool Kempen. Zij ontwikkelden een techniek waarbij beerbiggen via een mondmasker 25 seconden lang kooldioxide toegediend krijgen. Na ruim 2 minuten ontwaken zij uit de narcose, meldt Vilt.

Volgens de onderzoekers is in die periode sprake van volledige verdoving. Door de individuele toediening kan de veehouder rekening houden met verschillen in dieren. De benodigde tijd is kort, in landbouwkundig opzicht een voorwaarde. Bovendien zou de methode voor boeren minder stress opleveren, omdat de biggen niet gillen. Tijdens de verdoving zouden bovendien andere medische handelingen kunnen worden verricht. CO2 is goedkoper dan andere verdovingsgassen en de toediening ervan is aan minder strenge regels onderworpen.

Of registreer je om te kunnen reageren.