Home

Achtergrond

Begin een eigen adviesraad

‘Ondernemers vinden ondernemen vaak maar een eenzame bezigheid’, zegt Michiel Popping op zijn weblog voor het blad Adformatie. Hij ziet dat ondernemers moeite hebben mensen te vinden waarmee ze kunnen praten over hun bedrijf en bijbehorende plannen, problemen en natuurlijk ook de successen. Het klankborden wordt gemist. Hij adviseert vaak om te starten met een ‘raad van advies’, dat volgens hem ook werkt.

Agrariërs in de traditionele sectoren hebben meestal wel een uitgebreid netwerk van studiegroepen, buren, bekenden en familie om over hun bezigheden te praten. Landbouwers en tuinders die willen verbreden moeten vaak van alles uitzoeken over hun nieuwe activiteit(en) en daarbij ook op zoek naar nieuwe afnemers, dienstverleners en leveranciers. Wellicht is zo’n raad van advies dan een goed instrument, al mag elke ondernemer hiermee beginnen natuurlijk.

Het starten van een raad van advies is niet zo moeilijk. De ondernemer kan enkele vrienden of kennissen van verschillende disciplines en achtergronden vragen om een paar keer per jaar mee te denken over zijn bedrijf. Veel mensen vinden het een eer mee te mogen werken. Daarnaast is het vaak ook nog gezellig. De ondernemer kan zijn raad van advies thuis uitnodigen om onder het genot van een drankje en een hapje verder te praten.

Op de bijeenkomst van zijn adviesraad kan de ondernemer vertellen over de resultaten en ervaringen van de afgelopen periode en zijn visie op de toekomst. De voordelen zijn groot. Elke lid heeft zijn specifieke kennis, een eigen netwerk en de nodige ervaring die op verschillende manieren bruikbaar is. Ook dwingt het de ondernemer zich zijn eigen handelen goed onder de loep te nemen, al is het maar om zijn activiteiten en visie goed te kunnen presenteren aan zijn raad. Hij wil tenslotte geen prutswerk opvoeren.

Op zijn weblog bespreekt Michiel Poppiek ook een voorbeeld: Jurriaan van Rijswijk van Game Entertainment Europe. Deze ondernemer vroeg Willem Vermeend, Eckart Wintzen en Mark Overmars in zijn raad van advies. Van Rijswijk bereidt zijn bijeenkomsten grondig voor. Zijn raad van advies werd zo een sterk wapen bij het innoveren van het bedrijf.

Lees ook Zoekresultaten op Agrocount.nl met trefwoord ‘verbreding’

Lees ook 3-daagse training van Agrocount: Roestvrij samenwerken

Meer informatie Adfoblog van Michiel Poppink: “Vreemde ogen dwingen”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.